Google Tranzit će olakšati autobuski prevoz u Užicu

18. Maj 2019
Google Tranzit će olakšati autobuski prevoz u Užicu

Do kraja juna tekuće godine  Užice će biti  deo Google Transit sistema, što podrazumeva da će sugrađani i posetioci našeg grada preko Google maps-a moći da vide red vožnje gradskih autobusa, kao i da dobiju instrukcije kako da stignu od tačke A do tačke B. Preko Gugl tranzita biće moguće planirati putovanje, jer će aplikacija računati koliko je vremena potrebno da se gradskim prevozom stigne na neku lokaciju. Meriće se vreme čekanja autobusa, koliko stanica putnici treba da se voze, a stizaće im i obaveštenja kada da siđu.

U narednom period ova usluga će osim u našem gradu biti podržana i u Beogradu i Subotici. Inače, Niš je prvi grad u Srbiji čiji javni prevoz je već dostupan za korišćenje kroz Google Maps, dok je u Kragujevcu u završnoj fazi pripreme ovog sistema.

Treba istaći da će odeljenje za saobraćaj, upravljanje putevima i razvoj JP „Užice razvoj“ u narednom periodu u saradnji sa kancelarijom IT e upravom pod pokroviteljstvom UNDP, sprovoditi mere kako bi se sistem javnog prevoza na teritoriji grada Užica implementirao u aplikaciju Google Maps.

Inače, u sklopu ove inicijative biće pružena tehnička podrška nadležnim institucijama da se podaci o javnom prevozu obezbede i otvore za besplatno korišćenje svim građanima koji imaju pristup internetu. Ovaj sistem je do sada realizovan sa više od 800 agencija za javni prevoz u svetu, uključujući i one u okolnim zemljama kao što su BiH, Hrvatska, Severna Makedonija, ali ne i u Srbiji.

Iz Inicijative „Digitalna Srbija“ navode da će u saradnji sa partnerima biti realizovana i druga idejua koju su građani predložili tokom kampanje „Budimo pametni“ i podržali kroz internet glasanje. Radi se o aplikaciji koja će olakšati procedure za promenu vrtića.

Prema trenutnom sistemu, da bi premestili svoju decu, roditelji moraju da se povežu sa drugim roditeljima koji žele transfer i na taj način reše ovu situaciju. Digitalni aspekt bi ovu proceduru olakšao kroz algoritme koji jasnije dovode u vezu potrebe za premeštajem i mogu da kombinuju i više dece odjednom.

Rešenje ovog problema za Novi Sad već postoji, kreirao ga je novosadski programer Dušan Orlović. Inicijativa „Digitalna Srbija“ će u saradnji sa svojom članicom, kompanijom Vega IT iz Novog Sada, na istoj adresi razviti novi sajt koji će omogućiti svim roditeljima iz Srbije da mogu lakše i brže da dođu do vrtića koji im odgovara.