Grad i odmaralište vode decu u Bečiće

14. Jun 2016
Grad i odmaralište vode decu u Bečiće

Grad Užice i Dečije odmaralište Zlatibor obezbedili su besplatno letovanje za 190 užičkih mališana u dečijem odmaralištu u Bečićima.

Grad će i ove godine finansirati letovanje za 70 dece iz socijalno ugroženih porodica. Po prvi put 120 učenika koji osnovnu školu uče na seoskom području boraviće u Bečićima o trošku ustanove Dečije odmaralište Zlatibor.

Za boravak 70 dece iz socijalno ugroženih porodica o kojima će na moru brinuti tri vaspitačice, grad Užice je iz budžeta izdvojio 1,4 miliona dinara. Počev od 2013. godine grad Užice iz budžeta izdvaja sredstva za socijalno ugroženu decu, a novina je da će ove godine po prvi put i to o trošku Ustanove Dečije odmaralište na moru letovati i 120 dece iz seoskih sredina, rekao je gradonačelnik Tihomir Petković. On je dodao da će Odmaralište po tom osnovu izdvojiti 2,8 miliona dinara sopstvenih sredstava.

Petković je izneo podatak da je Ustanova posle deset godina uzastopnih gubitaka u poslovanju zabeležila dobit u 2015. godini od 12 miliona dinara što je rezultat racionalizacije u poslovanju, efikasnijem rukovođenju i ulaganjima osnivača.

Treba istaći da je Dečije odmaralište prošle godine u rekonstrukcije odmarališta Golija na Zlatiboru uložilo 19 miliona dinara, od čega je 13 miliona dinara stiglo iz Ministarstva turizma, a po tri miliona dinara uložili su grad Užice i sama ustanova.

Ne treba zanemariti ni činjenicu da se opština Čajetina odrekla naknada za komunalno opremanje u iznosu od šest miliona dinara.

 

Direktor Dečijeg odmarališta Vladan Cuparić najavio je da u odmaralištu Golija otpočinje gradnja zatvorenog bazena i dogradnja još smeštajnih kapaciteta, a tokom jeseni ili narednog proleća počeće i gradnja sportskih sala. Vrednost ovogodišnjih ulaganja u odmaralište Golija je 32 miliona dinara, a podrška Odmaralištu je i ove godine stigla iz Ministarstva turizma koje će “Zlatiboru” dodeliti još 13 miliona dinara što za dve poslednje godine iznosi preko 200.000 evra.

 

Inače, Dečje odmaralište na Zlatiboru nastalo je 1930. godine kao Dom invalida i iza sebe ima dugu tradiciju dečjeg turizma.

Tokom ove godine navršiće se tačno šest decenija otkako se u vili „Golija” na Zlatiboru održava rekreativna nastava za decu iz cele Srbije.