Gume profitabilne za reciklažu

Autor: www.e2.rs
12. Septembar 2019
Gume profitabilne za reciklažu

U Srbiji se godišnje reciklira 53.000 tona guma što direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović ocenjuje kao odličan rezultat. U izjavi za Tanjug on je objasnio da su gume jako profitabilne kada se reckliraju a za to država odobrava značajne subvencije.

Republika Srbija na svom tržištu ima godišnje ima oko 36.000 tona guma, a toga izveštava se i u komadima kada se gume uvoze na vozilima i tu je negde oko 53.000 komada godišnje – kaže on i ocenjuje da je dobar rezultat u reciklaži guma zato što država daje subvencije od 20 dinara po kilogramu za ovaj posao.

Kako ističe među zemljama regiona Srbija ima najveću subvenciju i tako podstiče reciklažnu industriju.

U planu nam je da se više uposli sakupljačka mreža, odnosno da se redistribucija sredstava koje se prikupljaju od kompanija uvoznika distribuira i na kompanije ili lica koja sakupljaju gumu jer je to važan momenat da bi se gume iznele iz prirode, kazao je Radović.

Prilikom reciklaže guma se secka na komade, prave granulati koji se posle koriste u proizvodnji a može se pirolizom dobiti i gorivo, objašnio je on.

Guma je profitabilan materijal i posle se lako može koristiti u proizvodnji drugih materijala, a prema novim pravilnicima ubuduće će sva dečija igrališta morati da budu popločana gumom – a to se najviše radi sa recikliranom gumom – ističe on i navodi da su firme recikleri gume uglavnom na području Vojvodine.