Sve veća potreba za hraniteljima u Užicu

06. April 2024
Sve veća potreba za hraniteljima u Užicu

Centar za sosijalni rad “ Užice“ je krenuo u promociju hraniteljstva za decu bez roditeljskog staranja uz saradnju i podršku Minisarstva za brigu o porodici i demografiju, Unicefa, Centra za porodični smeštaj  i usovojenje Kragujevac i našeg grada. Razlog zbog čega su hraniteljstvo postavili kao jednu od prioritetnih aktivnosti u narednom periodu je što podaci ukazuju da u sistemu zaštite dece bez roditeljskog staranja nema dovoljan broj hraniteljskih porodica u odnosu na potrebe dece.

Hraniteljstvo je primarni oblik socijalne i porodično pravne zaštite dece bez roditeljskog staranja koji omogućava adekvatan rast i razvoj dece u skadu sa njihovim potrebama i individualnim karakteristima. Oko 90% dece je smešteno u hraniteljske porodice, a 10% u domove za decu. Razlog je taj što  su hraniteljske porodice najsličnije primarnim porodicama, daju osećaj sigurnosti, samopozdanja i vraćaju poverenje dece u odrasle, a takođe su i zdravije i konstruktivnije okruženje . Cilj je takođe da se deca vrate kada god je to moguće u svoje sopstvene porodice i svojim biološkim roditeljima, ističe Slađana Rogić, v.d. direktorka Centra za socijalni rad u Užicu.

Zaposleni u Centru za socijalni rad dele plakate i flajere u svim značajnim ustanovama i institucijama sa ciljem da se sugrađani informišu šta je i zašto je važno hraniteljstvo, ko može da postane hranitelj , ali i da se razbiju predrasude koje nažalost postoje, kaže Rogić.  Ona naglašava da je hraniteljstvo jedan od najhumanijih poslova, za koji postoji naknada za rad, koja nije primarna i ne sme da bude odlučujući faktor da bi neko obavljao posao hranitelja.

Hranitelji su pre svega humani i otvoreni ljudi, spremni da se menjaju, zato će CSR Užice pružiti svu podršku onima koji budu zainteresovani i žele da prođu obuke i postanu hranitelji. Plan je da se organizuju tribine u gradu i većim seoskim mesnim zajednicima a naročito onim koji imaju vrtiće, škole, apoteke, ambulante što je neophodno za normalno funkcionisanje dece, najavljuje direktorka Centra za socijalni rad. U planu je i radni sastanak sa centrima Zlatiborskog okruga kako bi uz podršku Centra za porodični smeštaj Kragujevac prosledili resornom ministarstvu inicijativu za angažovanje saventika za hraniteljstvo u našem okrugu i kako bi došli do neophodnih hraniteljskih porodica, zaključuje Rogić.

Korišćene fotografije—Centar za socijalni rad Užice