Humanitarni koncert “U čast predaka za budućnost potomaka”

Autor: zlatiborpress.rs
29. Oktobar 2023
Humanitarni koncert “U čast predaka za budućnost potomaka”

Zlatibor je večeras, 29. oktobra domaćin umetnicima sa Krfa, članovima Simfonijskog orkestra “Muzičke škole Seres” i mešovitog hora Umetničkog društva Agios Mateos “Mihalis Kapodistrijas”. Koncert “U čast predaka, za budućnost potomaka” održaće se u Kulturnom centru Zlatibor sa početkom od 20 časova, a prihod od prodaje karata namenjen je za izgradnju dečijeg i omladinskog obrazovnog kampa na Krfu.

U to ime, privrednici zlatiborskog kraja učestvovali su svojim novčanim sredstvima u ovoj humanitarnoj misiji a organizatori pozivaju svoje sugrađane i sve ljude dobre volje, da svojim prisustvom i dobrovoljnim prilozima pomognu akciju i uveličaju ovaj događaj, odajući tako priznanje grčkim prijateljima koji čuvaju grobove srpkih junaka.

Krfske filharmonije su poznate u celom svetu. Njihovo osnivanje deo je opšte klime osnivanja klubova i preduzeća koje su cvetale u Evropi u 19. veku, a koje su Krfljani dobro poznavali, zahvaljujući studijama na evropskim univerzitetima. Povod za osnivanje prvog, dat je u periodu Engleske Uprave, kada je filharmonijski sastav engleske vojske svirao na velikim događajima na ostrvu, 1837. godine, međutim, Englezi su odbili da muzički prate pravoslavne jektenije. Odgovor Krfljana stigao je tri godine kasnije, 1840. godine, kada je osnovano Filharmonijsko društvo Krfa. Okupljanje muzičara oko Društva stvorilo je prebukiranost, što je dovelo do stvaranja novog filharmonijskog sastava. Tokom godina, tendencija formiranja ovakvih muzičkih sastava proširila se po celom ostrvu, tako da danas Krf ima 18 filharmonijskih sastava (na oko 105 000 meštana ostrva). Sve su to neprofitne organizacije i imaju za cilj širenje muzičkog obrazovanja, stipendiranje odličnih učenika i prisustvo svečanim događajima na Krfu i van njega.

Fotografija u tekstu preuzeta sa www.zlatiborpress.rs