Ideje za budućnost na stranicama kalendara EU PRO Plus programa za 2022. godinu

Autor: EU PRO plus
02. Januar 2022
Ideje za budućnost na stranicama kalendara EU PRO Plus programa za 2022. godinu

Aleksandra Ivić, učenica Umetničke škole iz Niša, dobitnica je prve nagrade na konkursu za kalendar programa EU PRO Plus za 2022. godinu, dok su drugo i treće mesto pripali Milici Stevanović iz Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“ i Nataliji Pavličević iz Srednje škole iz Blaca. Prema glasovima publike i stručnog žirija one su najbolje odgovorile na temu takmičenja „Tvoje ideje, tvoja budućnost“, dok je Gimnazija Kraljevo proglašena za najbolju školu na osnovu angažovanja i predanosti prilikom priprema školskog takmičenja.

Hana Crnisanin, Škola za dizajn tekstila i kože Novi Pazar Foto–EU PRO plus

Evropska unija (EU) u partnerstvu sa Ministarstvom za evropske integracije i UNOPS-om deceniju unazad putem ovog likovnog takmičenja podstiče i nagrađuje talentovane i kreativne učenice i učenike koji žele da aktivno doprinesu razvoju svojih lokalnih zajednica.

Ovogodišnja tema „Tvoje ideje, tvoja budućnost“ je podstakla mlade umetnike i umetnice iz 22 srednje škole jugoistočne i jugozapadne Srbije na razmišljanje šta bi njihov grad učinilo boljim mestom za život mladih, kao i šta bi oni sami mogli da učine da bi unapredili svoj i život svoje zajednice.

Milica Stevanović, Prva niška gimnazija Stevan Sremac Foto–EU PRO plus

„EU je 2022. godinu proglasila Evropskom godinom mladih kako bi ponovno u središte pažnje stavila stvaranje perspektiva za mlade ljude, koji su najviše bili pogođeni pandemijom. To znači da će biti uloženi veći napori da se prioriteti mladih uključe u relevantne politike i u donošenje odluka, ali ovaj proces je dvosmerna ulica i zahteva vaše angažovanje, i da se vaš glas čuje”, poručio je Martin Klauke, šef sektora za upravljanje projektima Delegacije Evropske unije u Srbiji tokom onlajn proglašenja pobednika takmičenja. „Svojim radom ste pokazali veliku svest o potrebama i mogućnostima koje bi poboljšale vaš život u rodnom gradu, a vašim idejama ste doprineli stvaranju bolje, zelenije, inkluzivnije budućnosti u Evropi”, istakao je Klauke čestitajući pobednicima na ostvarenom uspehu i posvećenom radu čak i otežanim okolnostima uzrokovanim pandemijom kovida 19.

Pristigli radovi pokazali su da su mladi svesni značaja očuvanja životne sredine, korišćenja obnovljivih izvora energije, ali i potrebe da se u njihovim mestima otvaraju nove fabrike i nova radna mesta. Takođe, đaci su kroz radove iskazali da im nedostaje zabavnih ali i obrazovnih sadržaja, kao i da prepoznaju prirodno i kulturno nasleđe iz svoje okoline koje treba da se sačuva i turistički promoviše.

Mina Lučić, Gimnazija Kruševac Foto–EU PRO plus

„Kroz radove smo mogli da vidimo nadahnute ideje, inovativne i, što je nama kao državnim službenicima važno, i praktično ostvarive ideje kako da se poboljša život u lokalnim sredinama i mladih, ali i svih ostalih građana u Srbiji. Ministarstvo za evropske integracije će ove i naredne godine nastojati da se kroz Konferenciju o budućnosti Evrope, platformu koju je pokrenula Evropska unija, predstavimo i omogućimo da se čuje i glas mladih iz Srbije”, rekla je Ivana Đurić, načelnik Odeljenja za komunikacije Ministarstva za evropske integracije čestitajući đacima, ali i profesorima koji su podstakli učenike da se prijave kao i da razvijaju svoj talenat.

„Jako je lepo kada kroz aktivnosti koje sprovodimo sa mladima, kao što je ovo likovno takmičenje, dobijemo vaše ideje i uvid u rešenja za probleme koje ste prepoznali u svom okruženju. Još lepše je kada vidimo da su te ideje ostvarive i da ih u nekim slučajevima već i postepeno uvodimo u projekte koje sprovodimo”, rekla je Olivera Kostić, menadžerka programa EU PRO Plus, i pozvala mlade da prate rad programa na internet stranici i društvenim mrežama jer će „EU PRO Plus jednim delom intenzivno biti usmeren na vas, mlade, kako bi vaše ideje rasle, izrazle u stvarnost, a onda i u vašu budućnost”.

Aleksandra Ivić, Umetnička škola Niš Foto–EU PRO plus


„Tema konkursa me je inspirisala i drago mi je što smo mi mladi imali imali priliku da izrazimo svoje stavove, ali i probleme. Moj rad bi trebalo da inspriše stavnovnike moga grada da više obraćaju pažnju na prirodu, ekologiju i bavljenje fizičkom aktivnošću, a sadnjom drveća doprinosimo očuvanju naše okoline“, rekla je Aleksandra Ivić, učenica Umetničke škole Niš, koja je pobednica ovogodišnjeg takmičenja.


Na stranicama kalendara programa EU PRO Plus za predstojeću godinu, pored prva tri nagrađena rada, naći će se i radovi Anđele Bučić iz Niša, Ivone Tasić iz Leskovca, Aiše Krkušić iz Novog Pazara, Alekse Petrovića iz Dimitrovgrada, Đorđa Rvovića iz Nove Varoši, Martine Ivanov iz Dimitrovgrada, Hane Crnišanin iz Novog Pazara, Natalije Živadinović iz Aleksinca i Mine Lučić iz Kruševca.

Đorđe Rvović, Srednja škola Nova Varoš Foto–EU PRO plus

Autori i autorke ovih 12 radova nagrađeni su laptop i tablet računarima i mobilnim telefonima, dok je Gimnazija Kraljevo kao nagradu osvojila laptop i projektor.