Ikebane i kaligrafija

30. Maj 2016
Ikebane i kaligrafija

 

Japanska ambasada u Srbiji u saradnji sa Narodnim pozorištem iz Užica organizuje u sredu, 1. juna demonstraciju izrade ikebane (japanska veština aranžiranja cveća) i radionicu kaligrafije (umetnost lepog pisanja). Početak je zakazan za 20 časova na velikoj sceni pozorišta a ulaz je slobodan.

ikebana

Demonstracije ikebane i kaligrafije izvodi poznati japanski majstor Kihaćiro Nišiura, potomak Nišiura Enđija, osnivača Nišiura-jaki škole keramike. Njegove »Nišiura stil« ceremonije mirisa, demonstracije ikebane, kaligrafije, i drugih umetničkih formi, sa oduševljenjem su u nekoliko poslednjih godina prihvaćene u Srbiji. Kao zemlja sa jasnim prelazima godišnjih doba, Japan obiluje bogatom florom. Svakako da nije dovoljno samo ubrati cvet sa polja. Suština ikebane je u umetničkom raspoređivanju cvetova, gde se koristeći živo cveće i druge materijale iz prirode, teži stvaranju kompozicije koja predstavlja tri elementa – nebo, zemlju i čoveka.

kaligrafija

Kaligrafija je osnova orijentalne umetnosti, a ideogrami su jedan od najznačajnijih delova orijentalne kulture. Kako pišete i izražavate ideograme, samo po sebi predstavlja umetnost, dok japanska kaligrafija sa sobom nosi „nečujnu muziku“.