Izolacija i kotlovi na gas najviše interesuju Užičane

25. Jun 2018
Izolacija i kotlovi na gas najviše interesuju Užičane

Na četvrti konkurs za sufinansiranje mera energetske efikasnosti porodičnih stambenih objekata, a po prvi put, i stanova u stambenim zgradama koje nemaju tehničke mogućnosti za priključenje na gradski toplovod, stiglo je rekordnih 349 prijava građana Užica. Po ovom osnovu iz gradskog budžeta za tekuću godinu je opredeljeno 9,7 miliona dinara. Ukoliko odbornici izglasaju rebalans budžeta na sednici zakazanoj za 27. jun pozicija energetske efikasnosti dodatno će biti uvećana za četiri miliona dinara. Građani koji imaju primedbi na preliminarnu listu mogu ih podneti do četvrtka, 28. juna.

Knauf-Izolacija.wmv_000225711

Ohrabreni smo interesovanjem građana Užica i shvatanjem da kroz mere energetske efikasnosti žele da utiču na kvalitet života svoje porodice, ali i na smanjenje zagađenja vazduha u gradu. Komisija je obišla sve koji su podneli zahtev za jednu od pet mera koje se subvencionišu ove godine.

Petočlana komisija sačinjena od predstavnika odeljenja urbanizma, poreske administracije i dva predstavnika Odeljenja za zaštitu životne sredine  je na svakoj lokaciji sačinjavala zapisnik o stanju objekta, foto dokumentaciju, a po utvrđenim kriterijumu ocenjena je svaka stavka koja utiče na energetsku efikasnost, što je svaki podnosilac zahteva za subvenciju na licu mesta verifikovao potpisom, kaže Dunja Đenić, članica Gradskog veća zadužena za ekologiju i predsednica pomenute komisije.

Dunja Đenić, gradska većnica za ekologiju Foto--URP

Ovogodišnji konkurs dokazuje da je građanima jasno da izolovanje stambenog objekta daje najveće efekte uštede. U razgovoru sa zainteresovanima ove i prethodnih godina, evidentno je da se najveći broj sugrađana opredeljuje za izolacione materijale od 8, 10 ili 12 cm, a beležimo i slučajeve sugrađana koji sa peleta žele da pređu na gas, kao i onih koji su stvorili uslove da se greju na sve vrste energenata, kaže Đenićeva.

Iznenadilo nas je malo interesovanje sugrađana koji žive u stambenim zgradama i koji nemaju mogućnost priključenja na toplovod, već na gasovod. Iako je prvobitno bila opredeljena suma od million dinara za subvencionisanje nabavke 16 kotlova ove godine taj novac dobiće 10 prijavljenih koji imaju kompletnu dokumentaciju, dodaje ona.

Uzice lozenje

Đenićeva još ističe da će tek nakon roka za prigovore na preliminarnu listu i posle Sednice skupštine grada koja je zakazana za 27. jun a na kojoj će se usvajati predlog rebalansa budžeta, na sajtu grada biti objavljena konačna rang lista za sprovođenje mera energetske efikasnosti u Užicu tokom 2018. godine.

Inače, za sufinansiranje nabavke i ugradnje materijala za izolaciju spoljnih zidova na porodičnim stambenim objektima opredeljeno 2.400.000 dinara, za nabavku i ugradnju stolarije sa odgovarajućim termičkim svojstvima na porodičnim stambenim objektima 1,5 miliona dinara, isto koliko je predviđeno i za nabavku kotlova ili etažnih peći na drvni pelet za porodične stambene objekte. Najviše novca 3, 3 miliona dinara opredeljeno je za nabavku kotlova na gas za porodične stambene objekte, dok je za nabavku kotlova na gas za stanove u stambenim zgradama u tekućoj godini planiran milion dinara.

Proizvodnjom kotlova na pelet zaokružena 35-to godišnja priča preduzeća Kepo iz Kosjerića Foto--kepo.rs

Podsećamo, prvi konkurs za mere energetske efikasnosti u Užicu je raspisan 2015. kada se za 4  miliona budžetskih sredstava za tu namenu javilo 70 sugrađana. Interesovanje građana, ali iizdvajanja iz budžeta su rasla iz godine u godinu. Tako je već naredne 2016. godine budžetski iznos udvostručen, a konkurisalo je 150 građana. Sredstva sun a istom nivou ostala i prošle godine,a broj prijavljen je dostigao cifru od 250 zainteresovanih.

Treba istaći da je Užice jedna od retkih lokalnih samouprava u Srbiji koja na ovaj način stimuliše građane za mere energetske efikasnosti, a da je za tu namenu poslednje četiri godine iz budžetskog fonda za zaštitu životne sredine opredeljeno 33 miliona dinara.