Jazavičari su postali jedna od najzanimljivijih rasa pasa, a evo i zbog čega

12. Jun 2022
Jazavičari su postali jedna od najzanimljivijih rasa pasa, a evo i zbog čega

Čuvene reči humorističkog novinara “visok kao pola psa, a dugačak kao pas i po” H.L.Mencken-a, skoro sigurno dovoljno govore o karakteru ove rase pasa, koja je u poslednjih nekoliko godina postala jedna od najzanimljivijih. Zbog svog duguljastog tela postali su jedan od omiljenih modela za karikaturiste širom sveta.

Jazavičar ponosno nosi svoje duguljasto telo na veoma kratkim nogama, dok pametnim telom osvaja srca mnogih ljubitelja pasa. Inteligencija jazavičara je poprilično upadljiva, a ume da prevagne u tvrdoglavost koju je teško iskontrolisati, ukoliko se sa dresurom ne krene na vreme.

Samo neki od brojnih nadimaka koje je dobila rasa pasa jesu iz očiglednih razloga “sausage dog”, “Daxie” ili “Dashie”. 

Nastavite sa čitanjem teksta, jer smo pripremili još zanimljivih i korisnih informacija koje morate o saznati o jazavičarima.

Poreklo rase jazavičar vuče iz Nemačke

Originalno ime jazavičara jeste “Dachshund”, gde kada rastavimo ovu reč dobijamo “dachs” što znači jazavac i “hund” što u prevodu znači lovac.

Otuda je i veoma jasno kako je jazavičar dobio ime. Smatraju se veoma starom rasom pasa, čiji nastanak datira možda čak i pre 15. veka. 

Prvobitno su se najviše koristili za lov na jazavce, da bi kasnije vlasnici kada su shvatili sa kakvom rasom imaju posla, počeli da ih koriste i za lov na veprove, lisice i jelene uprkos njihovoj sitnoj građi.

Zvaničan uzgojnii standard za jazavičare propisan je 1879. godine, dok je njihov opstanak bio upitan tokom Drugog svetskog rata, zbog toga što su u najvećoj meri pripadali Nemcima.

Za njihov opstanak su dobrim delom zaduženi i američki farmeri, koji su ih naširoko koristili kao pomoćnike tokom obavljanja poljoprivrednih poslova.

Od sredine 20. veka postaju omijeni kao porodični ljubimci, pogodni za život u stanu ili kući.

Karakter i osobine jazavičara

Kao što smo već napomenuli, jazavičari su prirodno veoma inteligentni psi sa odličnim refleksima, te su se neretko koristili kao lovci na različite vrste plena. Zbog razvijenih lovačkih instikata, vlasnici su ih često puštali da sami odluče kako će i kada napasti životinju koju love.

Iako na prvi, a i na svaki drugi pogled izgledaju veoma sićušno, to im apsolutno ne smeta da se suprotstave svakom većem psu, provalniku ili bilo kome drugom. Zbog toga se kao rasa smatraju veoma dobrim čuvarima.

Ono što može zasmetati vlasnicima koji nisu imali prilike da se prethodno susretnu sa ovom rasom, jeste činjenica da su jazavičari veoma tvrdoglavi. Samim tim, proces dresure može biti znatno komplikovaniji nego kod drugih rasa, ali kada ih jednom naučite na komande, nećete imati nikakvih briga.

Po karakteru su veoma komplikovani i često se kod njih može primetiti karateristika posesivnosti. Nisu preterano uspešni u igranju sa decom, zato što im ne dozvoljavaju da se sa njima ophode kao sa igračkama.

Uz pravilan pristup, jazavičar će vam biti veran saputnik u bilo čemu!

Fizičke karakteristike jazavičara

Prema težini, jazavičari su grupisani u 3 osnovne vrste:

  • normalni tip jazavičara je do 9 kg;
  • patuljasti tip je između 3,5 i 4 kg;
  • kuničarski tip jazavičara nije teži od 3,5 kg.

Prema tipu dlake, dele se na kratkodlake, dugodlake i oštrodlake, tako da je ovo još jedan od parametara o kome je potrebno voditi računa prilikom kupovine i uzgoja.

Visina jazavičara ne prelazi 30 cm, dok je neproporcionalan dužina u odnosu na visinu ono što ovoj rasi daje na slatkoći i kobasičastom izgledu. Njihov neodoljiv izgled karakterišu dugačak, tanak i mišićav vrat sa izraženo duguljastom njuškom.

Kratke i mišićave noge, sa okruglim šapama omogućavaju popriličnu mobilnost ovoj rasi, s obzirom na neproporcionalnu građu tela.

Još jedan od razloga zbog koga ovoj rasi mnogi ne mogu odoleti jesu velike i pljosnate uši, koje gotovo da prekrivaju celokupnu spoljašnju stranu glave.

Nega kakvu zahtevaju jazavičari

Ukoliko želite da imate ljubimca, neophodno je upoznati se sa potrebama koje imaju jazavičari ili bilo koje druge životinje iz ugla zdravlja i nege. Kada su u pitanju fizičke aktivnosti, porodični jazavičari koji su većinu života proveli u dvorištu ili stanu, zahtevaće samo običnu šetnju na povocu.

Linjanje jazavičara zavisi od toga kakav tip dlake ima, ali generalno se smatra rasom koja se ne linja previše. Kod kratkodlakih će biti potrebno jedno četkanje na nedeljnom nivou, dok je kod dugodlakih ovo učestalije sa povremenim trimovanjem dlaka.

Podrazumeva se kupanje jazavičara kao i kod svake druge rase, naročito ako živi u stanu. Kupanje je dovoljno obaviti 3 do 4 puta godišnje.

Što se iče ishrane ove rase, potrebno je naglasiti da su ove slatke viršlice sklone gojenju i da ćete posebnu pažnju morati da imate prilikom odabira veličine porcije za svaki obrok.

Ukoliko ne želite da se pas ugoji, morate mu omogućiti kratke šetnje u kojima će moći da potroši pojedeno. Uz umerenu ishranu sa dehidriranim granulama i 3 do 4 mesnih obroka nedeljno, vaš jazavičar će biti zdrav i srećan.

Nadamo se da smo vam dali nove i korisne informacije o jazavičarima, kao i da ste uvideli zbog čega su jedna od omiljenih rasa pasa!

Izvori fotografija—https://www.pexels.com/photo/close-up-of-black-dog-257519/https://www.pexels.com/photo/adult-brown-dachshund-113979