“Keramika Zlakusa”spoj tradicije i umetničke savremenosti

05. Avgust 2017
“Keramika Zlakusa”spoj tradicije i umetničke savremenosti

Od 8. do 17. avgusta lončar- grnčar Milan Savić iz Zlakuse biće domaćin 22. Međunarodne umetničke kolonije keramike „Zlakusa 2017“. Njegovo domaćinstvo ugostiće 13 umetnika iz Turske, Egipta, Meksika, Španija, Hrvatske, Grčke, Srbije i po prvi put iz Tunisa.

Na Međunarodnoj koloniji umetničke keramike u Zlakusi ove godine će stvarati 13 umetnika  Foto--S.Bunardžić

Na Međunarodnoj koloniji umetničke keramike u Zlakusi ove godine će stvarati 13 umetnika Foto–S.Bunardžić

Koloniju koja je jedinstvena u svetu, jer spaja tradicionalno lončarstvo-grnčarstvo sa savremenim tendencijama u umetničkoj keramici i ove godine su finansijski podržali grad Užice sa 400 i nadležno ministarstvo sa 350 hiljada dinara.  Prvo pečenje radova planirano je za 17. avgust.

Specifičnost kolonije u Zlakusi je spoj tradicije i modernog u umetničkoj keramici  Foto--S.Bunardžić

Specifičnost kolonije u Zlakusi je spoj tradicije i modernog u umetničkoj keramici Foto–S.Bunardžić

Umetnicima koji dolaze u Zlakusu to bude prvi put da se sretnu sa radom na točku, zidanjem u krug i pečenjem nastalih skulptura na otvorenoj vatri, istakla je Sofija Bunardžić, autorka projekta “Keramika Zlakusa”. Umetnice iz Izraela i Kolorada su kupile točak i demonstrirale naučenu tehniku u svojim zemljama što je naišlo da pozitivne reakcije umetnika a time su promovisani Zlakusa, Užice i Srbija.

Od  osnivanja kolonije do prošle godine učešće je uzelo 330 umetnika iz 32 zemlje sveta koji su ostavili preko 1000 skulptura.Veći deo se nalazi u ateljeu Sofije Bunardžić i u dva  magacinska prostora u GKC-u. Jedan deo od 2010. stalno čini stalnu postavku u Potpećkoj pećini, tako da ljudi, koji obilaze pećinu, misle da je većina radova pronađena u toj pećini, kaže autorka projekta.

Autorka projekta "Keramika Zlakusa", Sofija Bunardžić u svom ateleju čuva najveći deo radova nastalih tokom 21. kolonije  Foto--S.Bunardžić

Autorka projekta “Keramika Zlakusa”, Sofija Bunardžić u svom ateleju čuva najveći deo radova nastalih tokom 21. kolonije Foto–S.Bunardžić

Petar Blagojević, član Gradskog veća naglašava da se razmišlja o adaptaciji streljane i kuglane u okviru Gradskom kulturnom centru. On kaže da bi  po osnovu javno-privatnog partnerstva nakon rušenja postojećeg objekta mogle da se izrade tri etaže, najavljujući raspisivanje javne nabavke do kraja tekuće godine.

Grad bi na ovaj način bez ulaganja dobio novi prostor na osnovu zemljišta koje se nalazi na atraktivnoj lokaciji za komercijalne namene, a dve etaže, čiji bi ulaz bio od Slanuše, bile bi odvojene od GKC-a, naveo je on.