Koje su najčešće bolesti kod starijih osoba?

07. Jun 2023
Koje su najčešće bolesti kod starijih osoba?

Kako populacija stari i životni vek se produžava, briga o zdravlju starijih osoba postaje sve važnija. Stariji pojedinci su podložniji raznim bolestima zbog prirodnog starenja organizma i smanjene otpornosti. U ovom tekstu ćemo istaći nekoliko najčešćih bolesti koje pogađaju stariju populaciju i imaju značajan uticaj ne samo na zdravlje starijih osoba već i na kvalitet  života njih i njihovih bližnjih.

#1 Nagluvost – čest problem koji narušava kvalitet života i komunikacije

Nagluvost, ili gubitak sluha, predstavlja jednu od najučestalijih zdravstvenih problema kod starijih osoba.

Sa starenjem, prirodni procesi u organizmu mogu dovesti do smanjenja slušnih sposobnosti. Ovo stanje može biti progresivno i negativno uticati na kvalitet života starijih osoba. Staračka nagluvost otežava komunikaciju, dovodi do socijalne izolacije i može imati negativan uticaj na mentalno zdravlje.

Uzroci nagluvosti kod starijih osoba mogu biti genetski faktori, izloženost buci tokom života, bolesti ili oštećenje unutrašnjeg uha. Važno je naglasiti da postoji niz slušnih pomagala, kao i operativnih zahvata ukoliko je oštećenje sluha u pitanju.

Oni mogu pomoći u ublažavanju simptoma nagluvosti i poboljšanju kvaliteta života osoba sa ovim stanjem.

#2 Alchajmerova bolest – podrška porodice je izuzetno važna

Alchajmerova bolest je degenerativno oboljenje mozga koje često pogađa starije osobe.

Karakteriše je progresivni gubitak pamćenja, promene u ponašanju i kognitivne funkcije. Osobe sa Alchajmerovom bolešću mogu imati poteškoće u svakodnevnim aktivnostima i zahtevaju stalnu negu.

Tačni uzroci ove bolesti nisu u potpunosti razjašnjeni, ali se veruje da su genetika, promene u mozgu i faktori okoline uključeni u njen razvoj. Iako ne postoji lek za Alchajmerovu bolest, postoje terapije koje mogu usporiti napredovanje simptoma i poboljšati kvalitet života pacijenata.

Podrška porodice i zdravstvenih profesionalaca igra ključnu ulogu u pružanju nege i podrške osobama sa Alchajmerovom bolešću!

#3 Osteoartritis – degenerativne promene na zglobovima

Osteoartritis, poznat i kao degenerativni artritis, najčešći je oblik artritisa kod starijih osoba.

Ova bolest karakteriše propadanje hrskavice koja oblaže zglobove, što dovodi do bola, ukočenosti i smanjene pokretljivosti. Najčešće su pogođeni zglobovi kolena, kukova, ruku i kičme.

Glavni faktori rizika za razvoj osteoartritisa uključuju starenje, prethodne povrede zglobova, prekomernu težinu i genetsku predispoziciju. Upravljanje osteoartritisom podrazumeva kombinaciju terapije lekovima za ublažavanje bola i upale, vežbe za jačanje mišića i poboljšanje pokretljivosti, promene u životnom stilu, kao što su gubitak težine i pravilna ishrana. Fizikalna terapija može biti od velike pomoći u smanjenju simptoma i održavanju funkcionalnosti zglobova.

Takođe, lekovi protiv bolova i protivupalni lekovi se često koriste za kontrolu simptoma. U nekim slučajevima, kada konzervativne metode ne daju zadovoljavajuće rezultate, može biti potrebna hirurška intervencija kao što su artroskopija ili zamena zgloba.

#4 Hipertenzija – uzročnik mnogih srčanih problema 

Hipertenzija, ili visok krvni pritisak, predstavlja još jednu čestu bolest kod starijih osoba.

Ova bolest karakteriše povišen pritisak u arterijama, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su srčane bolesti, moždani udar, bolesti bubrega i oštećenje vida.

Starenje, genetika, nezdrave životne navike poput nepravilne ishrane, nedovoljne fizičke aktivnosti i pušenja, kao i određeni medicinski uslovi, doprinose razvoju hipertenzije. Upravljanje hipertenzijom uključuje promene u načinu života, kao što su pravilna ishrana sa smanjenim unosom soli, redovna fizička aktivnost, izbegavanje stresnih situacija i smanjenje konzumacije alkohola.

Pored toga, lekovi za snižavanje krvnog pritiska često se koriste kako bi se održao kontrolisan nivo pritiska.

#5 Dijabetes – bolest koja se disciplinom i zdravim načinom života može držati pod kontrolom

Dijabetes, ili šećerna bolest, takođe je česta kod starijih osoba.

Postoje dva glavna tipa dijabetesa: tip 1, koji se obično javlja u mlađem uzrastu, i tip 2, koji je češći kod starijih osoba. Dijabetes karakteriše visok nivo šećera u krvi usled problema sa proizvodnjom ili korišćenjem insulina, hormona koji reguliše nivo šećera.

Pored visokog nivoa šećera, dijabetes može izazvati komplikacije kao što su srčane bolesti, oštećenje vida, bolesti bubrega i neuropatija. Upravljanje dijabetesom uključuje redovno praćenje nivoa šećera u krvi, pravilnu ishranu koja je bogata voćem, povrćem, integralnim žitaricama i niskim u unosu šećera, redovnu fizičku aktivnost, kontrolu telesne težine i, u nekim slučajevima, terapiju lekovima ili primenu insulina.

Redovno praćenje nivoa šećera u krvi je ključno za održavanje stabilne kontrole dijabetesa. Edukacija o bolesti i usvajanje zdravih navika u ishrani i fizičkoj aktivnosti igraju važnu ulogu u upravljanju dijabetesom. Takođe je važno redovno posećivati lekara kako bi se prilagodila terapija i sprečile ili rano otkrile eventualne komplikacije.

Sve ove bolesti imaju značajan uticaj na zdravlje starijih osoba i zahtevaju pravovremeno prepoznavanje, dijagnostiku i odgovarajući tretman. Važno je redovno obavljati preventivne preglede, održavati zdrav način života, pridržavati se terapije i imati podršku porodice i zdravstvenih stručnjaka.

Razumevanje ovih bolesti i njihovih faktora rizika omogućava nam da se posvetimo očuvanju zdravlja starijih osoba i poboljšanju njihovog kvaliteta života.

Fotografije u tekstu—https://www.pexels.com/photo/man-in-black-jacket-wearing-black-headphones-3831645

/https://www.pexels.com/photo/two-people-standing-in-forest-1307391/