Konstituisana Skupština grada Užica, novi stari predsednik

14. Avgust 2020
Konstituisana Skupština grada Užica, novi stari predsednik

Branislav Mitrović,  ponovo je izabran za predsednika Skupštine grada Užica na konstitutivnoj sednici koja je zbog epidemioloških mera održana u velikoj Sali užičkog Narodnog pozorišta. Za Mitrovića je glasalo 47 ,dok je protiv bilo 16 odbornika. Za sekretara Skupštine izabrana je  diplomirana pravnica Slađana Mitrović, koja je ovu funkciju obavljala i u prethodnom skupštinskom sazivu.

Branislav Mitrović,predsednik pokreta Pozitivno Užice ,izabran je kao odbornik sa liste “ Aleksandar Vučić -za našu decu „,a u novom mandatu najavio je potpunu digitalizaciju rada Skupštine do kraja godine.

„Bićemo jedna od prvih Skupština koja će na potpuno elektronski način funkcionisati i biti mnogo više transparentna u radu.Jedino povećanjem transparentnosti i javnosti možemo povratiti poverenje građana u institucije. Skupštine moraju biti kontrola kako bi im pomogli u obavljanju izvršne vlasti“ ,rekao je Mitrović. On je podsetio da je za prošli skupštinski saziv nabavljeno 67 tablet računara, što je donelo do uštede od oko pet milina dinara u gradskom budžetu. Mitrović je dodao da su tablet uređaje zadržali odbornici koji su bili i u prethodnom sazivu, dok  su ih oni koji više ne sede u odborničkim klupama vratili i oni će biti predate na korišćenje novoizabranim predstavnicima građana.

Skupštinski saziv je znatno podmlađen u odnosu na prethodni, devet odbornika je mlađe od 30 godina, značajan broj odbornika je starosti između 30 i 40 godina. Posebno značajno je što je čak 27 žena steklo odbornički mandate, što procentualno čini više od 40 odsto i što će po očekivanjima predsednika Skupštine, Branislava Mitrovića doneti novi kvalitet u radu i konstruktivnije rasprave.

Za izbor Mitrovića za predsednika Skupštine grada Užica nisu glasali odbornici Zdrave Srbije.

„Nismo podržali predlog za izbor predsednika Skupštine grada ,jer smo videli u prethodne četiri godine šta znaju.Zdrava Srbija će u Užicu biti opoziciona partija i radiće na tome da zajedno sa građanima promenimo konačno neke stvari u gradu“ ,rekaoje odbornik ove stranke Vladan Virijević.

Odbornici SPS-a glasali su za izbor predsednika Skupštine grada,ali nisu hteli da komentarišu njihovo buduće učešće u izvršnoj vlasti.

„SPS nema opterećenje da li će biti u izvršnoj vlasti ili u opoziciji.O tome će odlučiti Srpska napredna stranka koja je dobila najveće poverenje građana.Obaveza svih odbornika SPS je da uvek rade u interesu građana“, rekao je odbornik SPS Neđo Jovanović.

U užičkom lokalnom parlamentu na prvom Skupštinskom zasednju su verifikovani mandati odbornicima iz 10 političkih partija i 2 pokreta.Od ukupno 67 odbrornika najviše ima koalicija oko SNS-a 41,Zdrava Srbija ima 15 predstavnika, SPS 7, dok po dva odbornika predstavljaju  Spas i Užičku odbrambenu ligu.

Konstitutivna sednica otpočela je minutom ćutanja povodom smrti bivšeg gradonačelnika Užica Saše Miloševića.

Na narednoj sednici Skupštine grada koja je zakazana za petak,  21.avgusta biće izabrani gradonačelnik, zamenik predsednika Skupštine grada,Gradsko veće i ostala radna tela Skupštine grada.

Zbog obavljanja drugih javnih funkcija odborničkih mandata su se odrekli Snežana Milutinović i Nikola Maksimović, sa liste SNS i Mirjana Radivojčević, sa liste Socijalističke partije Srbije.