Kosjerić Petru Laziću u spomen i čast

29. Jul 2018
Kosjerić Petru Laziću u spomen i čast

Prijatelji i zemljaci prošle godine preminulog novinara Petra Lazića organizovaće od 2. do 4. avgusta u Kosjeriću “Dane Petra Lazića”.

Inicijativa je samonikla i privatna, u režiji Udruženja građana Vodnjika, koje poziva sve prijatelje, kolege i poštovaoce Petra Lazića da dođu u živopisni Kosjerić. Program, više nego primamljiv, pravljen je po Lazićevom liku i delu i njegovim ljubavima – reči, posebno satiričnoj, muzici i pesmi, zavičaju i deci, navodi se u saopštenju organizatora.

Za četvrtak 2. avgust u 18 časova u holu Doma kulture planirano je otvaranje izložbe “Život i delo Petra Lazića”, uz prigodnu pozdravnu reč domaćina. Dva sata kasnije u amfiteatru u parku biće održano Književno veče, omaž Petru Laziću “Kratka istorija duše”, a u 22 sata u Brezinom sokaku Ljuba Ninković će svirati koncert “Teorija zavere”.

Narednog dana u podne planiran je izlet u Lazićevo rodno mesto Godljevo, gde će biti i promocija časopisa O Godljevu, a potom se ide u Seču Reku, gde je jedna od najpoznatijih, a mnogi tvrde i najstarija crkva brvnara.

Uveče u 19 časova u Brezinom sokaku, poznatom i kao Breza stejdž, počinje veče druženje sa Lazićevim indeksovcima, koje vodi Saša Kovačević. I to veče se završava muzikom, koncertima Neše Zlatanovića (Texas Flood) “Magla”, takođe u Brezinom sokaku.

U subotu program počinje u 18 sati u Glavnoj ulici predstavljanjem Lazićeve monografije “Šljiva, bre”, a nastavlja se koncertom Bilje Krstić.

Dva sata kasnije recitatori iz Kosjerića održaće veče satirične poezije “Opelo za mrtvo more” i biće dodeljene nagrade za najbolji dečiji aforizam “Petrucave iskrice”. Za kraj biće pročitano nekoliko neobjavljenih pesama Petra Lazića, a tačku će ponovo u Brezinom sokaku s početkom u 22 sata staviti grupe Point Blank, Ulični psi i Baobab koncertom “Ne mogu da verujem”!

Inače, Petar Lazić, je rođen 25. septembra 1960, radio je u više redakcija, od kojih je neke i sam pokrenuo, poput Naše krmače i Bre. Njegova dela prevedena su na tridesetak jezika i zastupljena su u više od 100 svetskih antologija, enciklopedija i zbornika.

Pisac, novinar, publicista, univerzitetski profesor, ali nadasve poznat kao satiričar i kao jedan od autora kultnog “Indeksovog radio pozorišta”, za koje je počeo da piše 1983. godine.

Jedno vreme se uputio i u aktivnu politiku, pa je početkom devedesetih bio šef poslaničke grupe DEPOS – Nova demokratija u Skupštini Srbije.

Novinar, satiričar i književnik, zamenik glavnog urednika radija Beograd 202 Petar Lazić, preminuo je 9. septembra 2017. u Beogradu u 57. godini života.