Do kraja godine 113 elektro punjača na državnim putevima

04. Februar 2024
Do kraja godine 113 elektro punjača na državnim putevima

U planu je da do kraja tekuće godine na državnoj mreži puteva u Srbiji prvog prioriteta bude instalirano 105 novih elektro punjača, što sa postojećih osam, znači da će za godinu dana biti ukupno 113 elektro punjača na mreži državnih puteva prvog prioriteta, najavio je nedavno ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Vesić je u intervjuu za časopis “Green news” naveo da je plan da se 16 odmorišta na putevima u Srbiji opremi sa po pet brzih elektro punjača, kroz projekat “Zelene stanice”, u okviru kojeg Javno preduzeće (JP) “Putevi Srbije” traže finansijera.

Ministarstvo sa “Putevima Srbije” radi na modernizaciji putne mreže, ali i na uvođenju podsticaja za vozila sa nultom emisijom štetnih gasova kroz olakšice i umanjenja, poput besplatnog punjenja na punjačima na državnim putevima prvog prioriteta i umanjenje putarine za korisnike električnih vozila.

Ministar ističe i da su električni automobili budućnost, a u tom smeru Srbiju “guraju” nove direktive i odluke Evropske unije u vezi sa planom potpune ugljenične neutralnosti i prestanka prodaje novih vozila sa unutrašnjim sagorevanjem.

Inače, u Srbiji je trenutno registrovano više od 2,3 miliona vozila, ali je učešće električnih vozila tek oko 0,1 odsto, što je veoma malo, pa je realno očekivati značajni rast, koji će biti sve veći iz godine u godinu.

Inače, Udruženje evropskih proizvođača automobila ACEA kaže da se prodaja električnih automobila povećala za 62 procenta na nivou Evrope i da rast prodaje električnih automobila veći od 100 odsto imaju Slovenija, Bugarska, Portugal, Belgija, Kipar, Finska i Grčka, dok na nemačkom tržištu rast prodaje električnih vozila u prvih sedam meseci iznosi 37,2 procenta, a Turska beleži povećanje od skoro 600 procenata.

U prvih šest meseci 2023. godine, u ukupnoj prodaji, učešće prodaje električnih automobila u SAD bilo oko devet odsto, u Kini 33, u Nemačkoj 35, a u Norveškoj čak 90 odsto.

“Svi ovi podaci govore da je neminovan rast prodaje električnih automobila i u Srbiji. Takođe postoje i najave o mogućem početku i proizvodnja jednog modela električnog automobila u Srbiji, što će takođe uticati na povećanje električnih automobila na našem tržištu”, očekuje resorni ministar Vesić.

Ministar je naglasio i da je Srbija lider u regionu po pitanju dostupnosti infrastrukture za električna vozila na putevima, ali da je i svesna da je broj elektro punjača, ipak, nedovoljan uzimajući u obzir trendove i razvoj ove industrije u Evropi. Srbija, kako naglašava, mora da zadovolji potrebe svojih građana, ali i potrebe koje zahteva intenzivan tranzitni saobraćaj kroz zemlju, zbog čega razvoj putne modernizacije obavezno uključuje i širenje mreže elektro punjača na državnim putevima, na čemu Ministarstvo intenzivno radi u saradnji sa upravljačem javnih puteva.

Podseća da je postavljanje javnih elektro punjača na državnim putevima prvog prioriteta započelo još 2017. godine.

“‘Putevi Srbije” trenutno upravljaju sa osam elektro punjača na ključnim tačkama na autoputevima odnosno na ulazima u Srbiju i to na naplatnim stanicama “Preševo”, “Šid”, “Dimitrovgrad”, “Subotica”, kao i na odmorištu Boljkovci na autoputu “Miloš Veliki”, u smeru Beograd-Čačak.

U toku je sprovođenje projekta instalacije novih 10 brzih elektro punjača na putevima IA reda, a planirano puštanje u rad ovih punjača je april 2024.godine.

“Putevi Srbije u saradnji sa resornim ministarstvom ima nameru da nove deonice autoputeva takođe oprema električnim punjačima. Na deonicama puteva IA reda u izgradnji – Moravski koridor i Ruma-Šabac, do kraja 2024, predviđeno je postavljanje 15 brzih elektro punjača od kojih devet elektro punjača u 2023, a šest elektro punjača u 2024. Navedeni punjači će imati snagu 100-120 kW”, precizirao je Vesić.

Kada je reč o podsticajima za građane i firme koje razmatraju prelazak na e-automobile, Vesić podseća da je usluga punjenja vozila na elektro punjačima na putevima sada besplatna za korisnike, čime Ministarstvo želi da pruži doprinos oživljavanju i razvoju transporta električnih vozila.

Dodaje da troškove električne energije u ovom trenutku snose “Putevi Srbije”, a kada se steknu zakonski uslovi, biće uvedena naplata punjenja za korisnike.

Takođe, kako je naveo, vozači električnih automobila od 1. januara 2024, nakon donošenja podzakonskog akta, plaćaju 13 odsto jeftiniju putarinu, zahvaljujući izmenama Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, čime se dodatno subvencioniše i promoviše ovaj vid transporta.

Korišćenje fotografije—www.uzickarepublikapress.rs