Kruna uspeha Užičkog pozorišta

13. Februar 2017
Kruna uspeha Užičkog pozorišta

Izuzetnu Vukovu nagradu doživljavam kao priznanje svim sugrađanima od 1856. godine kada je u Užicu formirano teatralno društvo u okviru čitališta, preko 1945. godine od kada funkcioniše profesionalno pozorište koji do današnjih dana Užicu daje urbani duh po čemu se grad razlikuje od sličnih lokalnih sredina u Srbiji, istakao je Zoran Stamatović, dugogodišnji direktor NP Užice na prijemu u Gradskoj kući.

U ime rukovodstva i ansambla on je izrazio zadovoljstvo nagradom jer je kako tvrdi prepoznat kvalitet rada koji se neguje kroz redovni pozorišni repertoar do Jugoslovenskog pozorišnog festivala. Bitni oslonci su domaći pisci pre svega zavičajni od kojih se posebno ističu Ljuba Simović i Milutin Uskoković, jer oni najbolje razumeju duh naroda koji živi ovde i iz tog razloga mu se obraća na specifičan način, naveo je Stamatović.

Ocenjuje da je pozorište bilo, jeste i biće brana primitivizmu i nevaspitanju svake vrste sa ciljem da budemo lepši i bolji.

Za Branislava Mitrovića, predsednika Skupštine grada Užica 53. put dodeljena Vukova nagrada koja je došla u Užice potvrdila je renome Narodnog pozorišta. Mitrović je naglasio ono što je navedeno u obrazloženju nagrade da je „Užice postalo teatarski fenomen daleko od metropole, u ne baš povoljnim uslovima i ne baš velikom medijskom pažnjom, i da sve ove godine privlači veliki broj posetilaca i značajno utiče na kulturnu scenu grada, Srbije i Evrope“.

Boban Ljubičić, dobitnik zlatne značke Kulturno prosvetne zajednice Srbije lično je prezadovoljan nagradom jer je ona stigla od struke. Smatra da je i specijalna Vukova nagrada stigla u prave ruke za najbolje pozorište u Srbiji, kaže Ljubičić.

Inače, pozorište je na Preobreženje prošle godine obeležilo 160 godina od osnivanja teatralnog društva, dok je 2015. godina bila u znaku obeležavanja 70 godina od osnivanja profesionalnog pozorišta i 20 godina od pokretanja Jugoslovenskog pozorišnog festivala „Bez prevoda“.

Dobitnici Vukove nagrade za 2016. su dramska umetnica iz Beograda Ljljana Stjepanović, likovna umetnica iz Beograda Zagorka Stojanović, dramski pisac iz Beograda Miladin Ševarlić, kompozitor iz Beograda Miroljub Aranđelović Rasinski, kulturni poslenik iz Aleksandrovca Jugoslav Stajkovac, teolog iz Beograda Dragan Vukić, Osnovna škola “Braća Aksić” iz Lipljana, dirigent Đorđe Pavlović iz Beograda, istoričar umetnosti iz Čačka Delfina Rajić i profesor molekularne biologije Elizabeta Ristanović.

Osim Narodnog pozorišta iz Užica dobitnici izuzetne Vukove nagrade za 2016. godinu su gimnazija “Veljko Petrović” iz Sombora, književnik i naučnik Miodrag Maticki iz Beograda.