“Na Drini ćuprija” podigla zavesu

iconKultura

November 8, 2016

Ovogodišnji 21. Jugoslovenski festival koji u Užicu traje do 14. novembra obeležiće sedam dobrih predstava iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije od kojih su neke nagrađivane, za pojedine se traži karta više, kao i predstave o kojima se priča, ocenio je selektor Bojan Munjin, dodajući da festival tradicionalno sledi duh i pitanje vremena. Zato je ovogodišnji slogan „Ovo vreme je iskočilo iz zgloba“ što je evidentno, jer se i mnoge predstave na neki način bave tim pitanjem, i zato je festival u središtu umetnosti, života i politike, smatra Munjin.

Za Branislava Mitrovića, predsednika Skupštine grada Užica festival je odavno opravdao smisao postojanja, najpre po izboru tema i poruka koje šalje javnosti. Umetnost odoleva iskušenjima i provokacijama najtežih vremena zahvaljujući tome što je ona uvek iznad i izvan dnevno političkih dešavanja. I zato pozorište uvek ima moć da ohrabri naše duše, istakao je na otvaranju 21. JPF. Mitrović je dodao da festival „Bez prevoda“ okuplja ljude koji dele vrednosni sistem u kome nema mesta za sitničenja i kalkulisanja sa najvišim ljudskim strastima.

Znak za podizanje pozorišne zavese, svečano je dao književnik Ljubivoje Ršumović.

Prve večeri Jugoslovenskog pozorišnog festivala ansambl Srpskog Narodnog pozorišta Novi Sad odigrao je predstavu Na Drini ćuprija, Iva Andrića u režiji Kokana Mladenovića. On je istakao da je predstavom želeo da dokaže Andrićevu savremenost. Tekst koji se izgovara napisao sam lično, koristeći veliki deo Andrićevog romana, 30-tak drugih priča i motiva, izjava i njegovih govora govora koji su našli mesto u predstavi. Suštinski predstava je proces koji sam prošao sa glumačkom ekipom tokom dva meseca duplih proba. Sjajni ansambl Srpakog narodnog pozorišta iz Novog Sada učinio mi je čast da zajedno istražujemo ovaj neverovatni roman, rekao je Mladenović.

Kad se roman završava predstava se nastavlja i ide kroz vreme, beleži šta se u Višegradu dešavalo kasnije. Uradili smo pricu o cikličnom zlu, koje se ponavlja od kada je most napravljen pa do današnjih dana. U pravilnom rasporedu, ljudi koji žive u Višegradu nanose jedni drugima neverovatna zla. Nema istorijske okolnosti koju nismo iskoristili da se uhvatimo za puške i da se pokoljemo, podsetio je Kokan Mladenović, nakon predstave u Užicu, akoja je premijerno izvedena u martu ove godine u matičnom Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

On je istakao da Andrić završava svoju priču 1918. , bez želje da se izjašnjava o državi formiranoj tada. Mi smo u predstavi pokazali da su se zla u Višegradu nastavila i 1942. i 1992. jezivim zločinom braće Lukić. Za nas koji smo radili ovu predstavu nije pitanje da li će biti sledećeg rata, već kada će se on desiti. Kad ukalkulišemo da su na vlasti u Srbiji, najgori šljam iz 90-tih godina, a da je ista situacija i u Hrvatskoj i u Bosni, da po ko zna koji put u istoriji nismo raščistili sa zlom koji smo činili jedni drugima, onda je logično očekivati sledeći rat a ne sledeći mir, smatra reditelj predstave koju je publika u Užicu ocenila sa 4,29.

Glumac Milovan Filipović, rođeni Mokrogorac kaže da je ovu predstavu doživeo vrlo emotivno. Prvo iz razloga što je kao dete imao dobrog druga koji je Musliman, a koji je tokom ratova otišao u Španiju zbog čega se nikada više nisu sreli. Drugi razlog za oživljavanje emocija kod Filipovića izazvalo je to što je jednog od likova (jednog od braće Lukić) koji tumači sticajem okolnosti i sreo ratnih godina u lokalnoj kafani u Mokroj Gori.

Do kraja 21. JPF publika će biti u prilici da pogleda i oceni predstavu „Pijani“ u izvođenju Ateljea 212,Jugoslovensko dramsko pozorište koje će izvesti “Hamleta”,Narodno pozorište Beograd predstaviće se “Martom Stjuart”i “Belom kafom”,a Zagrebačko kazalište mladih sa predstavom “Hinkeman”, dok Crnogorsko narodno pozorište učestvuje sa predstavom “Šćeri moja”.

U čast nagrađenih 14.novembra biće izveden plesni komad “Priča o vojniku” u produkciji Bitef teatra.

O festivalskim Ardalionima u 9 kategorija odlučivaće petočlani žiri na čelu sa rediteljem Dejanom Mijačem.