Lažan aplauz je smišljena podvala

Autor: Slavica Panić/nova.rs
02. Novembar 2021
Lažan aplauz je smišljena podvala

Ova stamena pozorišna kuća, od večeras je u osmodnevnom mandatu prestono zdanje vladavine pozorišta. Vlada će se u njoj menjati svake večeri i u potpuno novim sazivima, držaće na ovoj sceni otvorene sednice sa mnogo energije i još više dobre volje. Na njima će se raspravljati o čoveku, njegovim mukama, nevoljama, radosti i volji. Tako ćemo, bar privremeno, proživeti naš nedosanjani koncept pravog i efikasnog vladanja, rekla je otvarajući 26. Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu Vida Ognjenović.

Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda“ u Užicu, koji se ove godine održava pod sloganom „Pričaj mi o nežnosti“, otvorila je prof.emeritus Vida Ognjenović, koja je i predsednica ovogodišnjeg žirija festivala. Obraćajući se prisutnima, izrazila je pre svega lično zadovoljstvo što se nalazi u gradu koji ponovo postaje prestonica pozorišne umetnosti regiona u kojoj će se narednih dana pozivati samo na zakone igre i lepote. Njeno obraćanje publika je nagradila gromoglasnim i dugim aplauzima.

Ova stamena pozorišna kuća, od večeras je u osmodnevnom mandatu prestono zdanje vladavine pozorišta. Vlada će se u njoj menjati svake večeri i u potpuno novim sazivima, držaće na ovoj sceni otvorene sednice sa mnogo energije i još više dobre volje.  Na njima će se raspravljati o čoveku, njegovim mukama, nevoljama, radosti i volji. Tako ćemo, bar privremeno, proživeti naš nedosanjani koncept pravog i efikasnog vladanja.Gledalište će budno pratiti rad vlade, kontrolisati ga i pozdravljati ga aplauzima, kad zasluže. Glasaće aplauzima, strogo ali pravedno.  Članovi ovog parlamenta dobro znaju, da oni koji vladaju scenom očekuju aplauz, kao što deca očekuju nagradni slatkiš, i misle da ga zaslužuju mnogo češće nego što ga dobiju. Ne treba se šaliti sa decom, treba im izlaziti u susret – počela je svoje obraćanje Vida Ognjenović, koju je publika prekidala aplauzom i nagrađivala za sve što je o aplauzu govorila.

Bahato je prevideti da je neko zaslužio aplauz, bahato je aplaudirati da bismo zagušili nečiji neuspeh, bahato je aplaudurati uzalud, bahato je aplaudirati sa lošim predomišljajem.  Lepo je pozdraviti pravi događaj, lepo je pozdraviti glumca, lepo je pozdraviti njegov napor i lepo je pokazati da ga razumemo, to je aplauz. Aplauz je mera kojom mi na sceni merimo uspeh, on je neposredni dijalog između gledališta i scene. Iskren aplauz, kad je spontan, kad je prirodan, kao plač, kao smeh, kao zagrljaj, njega ne može ništa zameniti, njemu se odano i iskreno veruje. Lažan aplauz je zao drug svakome ko njime hoće, ili da nekoga prekine ili da ležno pozdravi nekoga ko to nije zaslužio. Lažni i neiskreni aplauz šteti i gledalištu i pozorištu i svima nama, lažni aplauz nije aplauz, on je smišljena podvala. Zato je iskren aplauz nešto što svi negujemo, očekujemo i smatramo kreativnim činom, on i jeste aktivno sudelovanje u kreativnom činu koji se odigrava na sceni, nastavila je sjajna Vida Ognjenović i dodala:

Neka ova scena, ova kuća, ovaj grad, na osam dana bude i prestonica aplauza kojim se pozorišna umetnost hrani i krepi, i na kojem i zbog kojeg opstaje i u dobru i u zlu. Neka aplauz dobije i jedan veliki užički pesnik koji više nije među nama ali jeste o njemu izložba u bibliotci užičkoj, o Miši Stanisavljeviću, vrhunskom pesniku, neka i on oseti taj aplauz. Hvala vam što održavate i podržavate ovaj festival. Ovo je naše kulturno blago, ovo je ponos Užica i treba da bude. Hvala vam što izdržavate u svim ovim vremenima da ovaj festival bude to što jeste, sabirni centar dobrog pozorišta. Izdržite, ja sam na vašoj strani – poručila je Ognjenović otvarajući 26. Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu.

Na otvaranju jednog od najznačajnijih pozorišnih festivala u regionu, govorila je i gradonačelnica grada domaćina, Jelena Raković Radivojević. U svom obraćanju rekla je da užički festival dokazuje da pozorište ne odustaje od namere da osnaži sposobnost suočavanja sa onim što živimo i da nas učini boljim ljudima.

Užička publika je već toliko puta položila ispit da nema razloga da sumnjamo da će umeti da prepozna poruke, kvalitet i vrednosti zbog kojih dolazi u pozorište. Verujem da će naš grad i ove godine biti dobar domaćin i pokazati koliko nam je stalo da sačuvamo tradciju dobrog festivala i da omogućimo umetnicima da sa nama podele vrhunske kreacije. Uverena sam i da će publika, nažalost u ograničenom broju, pronaći način da priča o nežnosti koju potiskujemo a koja nam u svemu toliko nedostaje – kazala je gradonačelnica.

Tradicionalno, podizanju festivalske zavese pretgodilo je otvaranje izložbe fotografija Radovana Baje Vujovića  u holu pozorišta. Svaka izložba do sada predstavljala je fotografije nastale tokom prethodnog festivala, ovogodišnja je nešto bogatija.

Pored fotografija sa prethodnog, 25. Jugoslovenskog pozorišnog festivala, nalaze se i fotografije užičkog pozorišta koje je učestvovalo na dosadašnjim festivalima. Užičko pozorište do sada učestvovalo dvanaest puta, ravnopravno sa najboljim predstavama iz regiona, pa je i ova izložba obogaćena sa još dvanaest fotografija, sa svakog učešća odabrao sam po jednu – rekao je Vujović.

Jugoslovenski pozorišni festival od svog osivanja, 1996.godine, održava se u novembru. Prošle godine, zbog epidemije je odložen pa realizovan u junu ove, tako da ovo festival drugi za redom u ovoj godini. Na festivalu će biti izvedeno sedam najboljih pozorišnih komada iz Srbije, Crne Gore i BIH.  Prvu predstavu kojiu je užička publika sinoć videla i koja je podigla festivalsku zavesu bila je „Sedam strahova“ Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Fotografije—Slavica Panić/Nova.rs.