Mamograf ponovo stigao u Priboj

13. Septembar 2017
Mamograf ponovo stigao u Priboj

Posle četiri godine u Domu zdravlja u Priboju u cilju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke ponovo je postavljen mobilni mamograf Kliničkog centra iz Niša.  Mobilni mamograf je stacioniran na platou ispred Doma zdravlja po planu nadležnog ministarstva, a u  okviru praćenja i kontrole zdravlja ženske populacije.

Prema rasporedu rada snimanja će se obavljati u terminu od 8 do 14,30 radnim danima i subotom. Pozivaju se žene od 50 do 69 godina starosti da u tom periodu urade mamografiju u cilju prevencije bolesti.

Na mamografiju mogu doći žene druge starosne dobi ukoliko im je lekar izdao uput za mamografiju. Za snimanje nije potreban uput za žene od 50-69 godina, već samo zdravstvena knjižica koja ne mora biti overena.

U cilju bolje organizacije rada pregled se može zakazati radnim danom u periodu od 8  do 13 sati na telefon 2451-587.

Mobilni mamograf biće u Priboju najmanje mesec dana, a ukoliko se ukaže potreba i duže.

mamografija1

Ističemo da je mamografija najbolji načina za rano otkrivanje raka dojke kod žena starijih od 35-40 godina, a to je doba iznad koje učestalost raka dojke počinje naglo da raste.

Kod žena starijih od 40 godina redovinim mamografskim pregledima rak dojke može se otkriti i do dve godine pre nego što tumor toliko naraste da se može napipati.

Mamografija je neinvazivna, rendgenska metoda pregleda dojki, kod koje se koristi specijalno građen rendgenski aparat (mamograf), sa posebno konstruisanom rendgenskom cevi koja emituje zrake male energije (oko 20 kV).

Sprovodi se uglavnom kod žena starijih od 40 godina ali po potrebi može se raditi i ranije.

Sigurnost mamografije kod starijih žena je visoka, oko 85 %, a u kombinaciji s ultrazvukom iznosi i do 95%.