Manje od polovine studenata dnevno konzumira tri obroka

Autor: objektiv.rs
16. Oktobar 2020
Manje od polovine studenata dnevno konzumira tri obroka

Polovina ne jede voće, dok ima sve više krajnosti u ishrani kojima su sklonije devojke, tvrdi se u istraživanju. Oko 45 odsto studenata konzumira tri obroka dnevno. Istraživanje “Galenike” je urađeno širom Srbije tokom jula ove godine, na uzorku od 1.000 studenata uzrasta od 18 do 25 godina.

Najnovije istraživanje pokazalo je da su alkohol i cigarete se najčešći uzrok zavisnosti kod mladih u Srbiji. Kladionice posećuje petina studenata, najviše u Vojvodini i centralnoj Srbiji.

Tokom mesec dana, pokazalo se da je više od 60 odsto ispitanih konzumiralo alkohol, dok je skoro 20 odsto to činilo 2 do 3 puta sedmično. Svakog dana trećina studenata puši cigarete, dok se njih 6,7 odsto izjasnilo da konzumira nelegalne psihoaktivne supstance.

“Istraživanja pokazuju da je najveći broj oboljenja među mlađom populacijom rezultat loših životnih navika, kao i nepostojanje svesti o značaju vođenja zdravog načina života, održavanja higijene i redovnih odlazaka na sistematske preglede”, kaže Ricardo Vian Markes, generalni direktor Galenika a.d Beograd, koja je sprovela ovo istraživanje.

Krajnosti u ishrani

Više od 16 odsto mladih je u krajnostima kada se radi o ishrani, što znači da imaju jedan ili najviše dva obroka dnevno ili grickaju ceo dan. Obe krajnosti su više primečene kod devojaka,

“Tokom studentskog perioda, mladi imaju dosta obaveza, a malo vremena za sve ono što žele da postignu u toku dana, zbog čega su vrlo često izloženi stresu i nisu svesni opasnosti koja leži u neuravnoteženom načinu života”, dodaje Makes.

Polovina ne jede voće

Skoro dve trećine studenata smatra da je zdrava ishrana veoma važna, ali manje od polovine, odnosno 45 odsto njih, konzumira tri obroka dnevno.

“Skoro polovina ne jede voće svakodnevno, dok 44,6 odsto ne jede povrće svakog dana. Kada govorimo o unosu vode, čak 8 od 10 ispitanih konzumira manje od 2l vode dnevno pa i u letnjem periodu, dok 4,4 odsto kaže da pije manje od pola litre, ili da uopšte ne pije vodu”, tvrdi se u istraživanju.

Više od polovine se ne bavi sportom

Sportskim aktivnostima u trajanju od bar pola sata u julu se bavilo 77 odsto ispitanika, dok skoro četvrtina nije ni jednom.

“Među njima su većinom ispitanici ženskog pola. Procenat onih koji se nisu bavili sportskim aktivnostima ili jesu maksimalno dva puta, iznosi 54,6 odsto”, piše u istraživanju.