Meštani Sevojna hoće pedijatra u dve smene

Autor: Nova.rs/Slavica Panić
30. Januar 2022
Meštani Sevojna hoće pedijatra u dve smene

Meštani gradske opštine Sevojno, koji od 17. januara uopšte nemaju pedijatra, ponovo su se okupili sa zahtevom da im nadležne institucije u ambulanti obezbede rad dečjeg lekara u dve smene. Kažu da, kada im je potreban, pedijatra češće nemaju nego što imaju pa decu moraju da vode u Užice, gde nisu prioritet jer nemaju izabranog lekara. Iako nadležni najavljuju da će se njihov pedijatar u ponedeljak vratiti u ambulantu, kažu da to nije ispunjene njihovih zahteva.

Od kraja 2018. godine, meštani Sevojna imaju samo jednog pedijatra i to u prvoj smeni, pod uslovom da radi. Ukoliko je pedijatar iz bilo kog razloga odsutan, ne menja ga niko pa decu češće vode u užički Dečji dispanzer nego u svoj, gde su im zdravstveni kartoni. Kada su 17. januara, po ko zna koji put ostali bez pedijatra i u prvoj smeni, odlučili su se da svoja prava zatraže protesnim okupljanjem. Danas su se okupili drugi put, iako je povratak pedijatra najavljen za 31. januar.

„To što će pedijatar početi da radi u ponedeljak, za nas ne znači ništa i nećemo odustati od protesta. Mi tražimo najosnovnije stvari, hoćemo da nam se deca leče ovde, u našoj opštini a ne da ih svaki čas moramo voditi u grad. Tamo uvek budemo poslednji, čekamo satima ma koliko da je hitno jer nas tretiraju kao padobrance, kao da smo iz neke druge dimenzije, nemamo ni kartone jer ne pripadamo tamo. Ja sam sada otac troje dece, sećam se kada sam ja bio dete, tada je sve bolje funkcionisalo nego danas kada smo opština, a tada smo bili samo mesna zajednica i imali kompletnu i konstantnu zdravstvenu zaštitu. Ovo danas je porazno“, rekao je za Nova.rs Aleksandar Tomović iz Sevojna.

Roditelji tvrde da su potrebe za pedijatrom u drugoj smeni uglavnom veće nego u prepodnevnoj, kada lekar nekada radi a nekada ne. Odlazak kod pedijatra, pa i pre podne, je uvek neizvesnost jer nikada nisu sigurni da će u ambulanti zateći lekara.

“Logično je da lekara, kada se razboli, kada je na odmoru ili iz bilo kog razloga ne radi, neko menja, ovde to ne važi. Doktorka se razbolela i mi već pola meseca nemamo pedijatra ni u prvoj smeni. Većina nas radi pre podne i nemamo mogućnost da odvedemo dete kod lekara, već popodne moramo u Užice. Tamo smo uvek ostavljeni za kraj jer nismo u njihovom planu. Uvek kada je hitno, moramo tamo voditi decu, a dosta češće to bude u popodnevnim i večernjim satima“, kaže majka dvoje maloletne dece Ivana Lekić.

Miloš Grujičić, takođe, ima dvoje maloletne dece kojima je povremeno potrebna lekarska pomoć. U njegovom slučaju, to što pedijatar nekada radi u prepodnevnoj smeni, ne znači mnogo.

„Ja radim kod privatnika, uvek sam prva smena i to znači da bi trebalo da uzmem slobodan dan da dete odvedem kod doktora. Da li ćemo naći pedijatra u Sevojnu pre podne, nikada ne znamo, to je uvek neizvesno. Naša osnovna prava su ugrožena i nećemo odustati dok nam ne obezbede pedijatra u drugoj smeni, jer deca zaslužuju bar onoliko koliko imaju i odrasli, a u našem slučaju nije tako“, dodaje Grujičić.

Meštani Sevojna kažu da se rad amblanta u Sevojnu konstantno urušava u odnosu na ranije. Ostali su i bez laboratorije koju su godinama imali. U dve smene radi lekar opšte prakse za odrasle a za decu ne, pa ne razumeju obrazloženja nadležnog Doma zdravlja u Užicu.

„Pre četiri godine su nam rekli da po normativima Užice treba da ima četrnaest pedijatara, sada kažu jedanaest. Ne postoje podaci o broju dece koji to opravdavaju, jer bi to značilo da se broj dece smanjio za 4.500. Ako se smanjio broj dece, manji je i broj odraslih ali tu izmena nema. Pre izbora 2018. kada smo imali dva pedijatra, obećali su da će tako i ostati, ali su drugu smenu ukinuli odmah posle izbora. Nije normalno da odsutnog lekara ne menja niko, niti da se pravdaju odlaskom pedijatara u penziju. To su okolnosti koje su unapred poznate i mogu se planirati. Od protesta nećemo odustati i od borbe za naša osnovna ljudska prava i prava naše dece“, kaže Avram Ilić, odbornik opozicije u sevojničkom lokalnom parlamentu.

Sevojničani kažu da je veliki broj roditelja, zbog ovakve situacije, zdravstvene kartone svoje dece preneo u Dečiji dispanzer Užice i promenio izabranog lekara, kako ne bi konstantno imali probleme. Tako broj kartona dece, čiji je izabrani lekar u Sevojnu, nije realan i nije u skladu sa stvarnim stanjem i potrebama. Proteste najavljuju i za naredne dane, jer kažu da vraćanje pedijatra u prvu smenu ne rešava njihove probleme.

Fotografije—Slavica Panić/Nova.rs