Mobilni mamograf u Užicu naredne tri nedelje

24. Januar 2024
Mobilni mamograf u Užicu naredne tri nedelje

Mobilni mamograf počeo je danas sa radom na Trgu partizana gde će biti stacioniran naredne tri nedelje. Pregledi će se obavljati svakog radnog dana i vikendom od 9-19 časova. Zakazivanje je preko Službe ginekologije Doma zdravlja Užice svakim radnim danom od 7-9 časova na telefon 031 525 195. Posle toga vremena zakazivanje je lično na ginekologiji.

Interes je da se žene jave na preventivni pregled, jer je to jedini put do spečavanja bolesti u samom začetku, istakao je za „Infoeru“ dr Aleksandar Lazić, v.d direktora Zdravstvenog centra Užice.

Ako bude potrebno mamograf će ostati još nedelju ili dve u zavisnosti od interesovanja, najavio je dr Lazić. Mobilni mamograf u Užicu je postavljen u okviru saradnje Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ i Zdravstvenog centra Užice pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Mamografski rezultat biće gotov najkasnije za tri nedelje. Svaki snimak očitavaju dva radiologa i to prvo čitanje, zatim kontrolno. U slučaju nepravilnosti čitanje će obaviti i treći radiolog sa izabranim lekarom radi tumačenja nalaza. U tom slučaju pacijentkinje će biti upućene kod hirurga ili na dalju dijagnostiku.  Dobri rezultati mamografije u pisanoj formi će biti dostavljeni izabranom ginekologu.

Treba istaći da je skrining mamografija namenjena ženama od 45-69 godina koje nisu uradile u protekle dve godine. Na pregled bi trebalo da se jave i sve žene starije od 40 godina koje imaju pozitivnu porodičnu anamnezu.

Podsećamo, karcinom dojke je jedno od najrasprostranjenih onkoloških obolenja kod žena i veoma je visoka stopa javljanja poslednjih godina.Retko se javlja pre dobi 19 godina života, a najčešći je između dobi 54 i 69 godina života.