Nagrada za unapređenje pristupačnosti u oblasti javnog prevoza

12. Oktobar 2023
Nagrada za unapređenje pristupačnosti u oblasti javnog prevoza

Gradovi Užice, Kragujevac i Sombor, Gradska opština Vračar i opština Vrnjačka Banja dobitnici su ovogodišnjeg priznanja koje Zaštitnik građana, u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština – Savezom gradova i opština Srbije, sedmu godinu zaredom dodeljuje gradovima, opštinama i gradskim opštinama u Srbiji, koji su u prethodnoj godini najviše doprineli razvoju svih oblika pristupačnosti na svojoj teritoriji, odnosno u svom okruženju.

Nagradu za unapređenje pristupačnosti u oblasti javnog prevoza dobio je grad Užice, za inicijativu inovacije u javnom prevozu( uvođenje savremenih niskopodnih vozila i informacijsko prilagođavanje stajališta).

„Zaštitnik građana je u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština raspisao Javni poziv za dodelu nagrada gradovima, opštinama i gradskim opštinama u Republici Srbiji koji su 2022. Godini najviše doprineli razvoju svih oblika pristupačnosti na svojoj teritoriji, odnosno u svom okruženju. Na ovaj način, pored dodele navedene nagrade, Zaštitnik građana i SKGO žele da promovišu primere dobre prakse u oblasti pristupačnosti na loklanom nivou, kao i da ostavre bolju saradnju sa gradovima i opštinama u cilju utvrđivanja stanja u oblasti pristupačnosti i uzroka zbog kojih se ne primenjuju u punoj meri propisi koji garantuju prava na pristupačnost javnih objekata, službi i usluga svim građanima i građankama“, navodi se u obrazloženju Odluke o nagradama.

Specijalno priznanje za unapređenje pristupačnosti u oblasti informacija dobila je Gradska opština Vračar, dok je opština Vrnjačka Banja dobila priznanje za unapređenje pristupačnosti objekata u oblasti sporta, a grad Kragujevac za unapređenje pristupačnosti sadržaja u oblasti kulture. Pohvalu za unapređenje pristupačnosti objekata pod zaštitom dobio je grad Sombor, a zahvalnice za učešće u javnom pozivu Zaštitnika građana dobili su gradovi Novi Sad, Beograd, Vranje, Šabac, Loznica i Zrenjanin, kao i Opština Svilajnac.

Naslovna fotografija preuzeta sa www.uzice.rs