Nagrađeni najbolji na likovnom konkursu “Sevojno do kraja sveta”

02. Jun 2019
Nagrađeni najbolji na likovnom konkursu “Sevojno do kraja sveta”

Mateja Tripković učenik V 2 razreda, Nikolina Obrenović, učenica V2, i Dušica Đurić, učenica VI 2 razreda  OŠ „Aleksa Dejović“ iz Sevojna pobednici su likovnog konkursa pod nazivom „Od predaka mi vera ostala“ koje je početkom maja raspisalo udruženje osoba sa invaliditetom „Miminas“ iz Sevojna. Pored pobednika, žiri konkursa koji su sačinjavali: Mirjana Milićević, predsednik, Milunka Nikolić i Goran Marković, članovi, odlučio je da pohvali i radove učenika Sofije Đerić  (V1) i Marka Ršumovića (VI 3).

Na ovaj likovni konkurs u čijim je propozicijama stajalo da pravo učešća imaju svi osnovci od V do VIII razreda, rođeni u Sevojnu, bez obzira gde pohađaju osnovnu školu, pristiglo je 30 radova, uglavnom učenika V i VI razreda OŠ „Aleksa Dejović“ u Sevojnu.Većina radova bavila se temom „nove“ sevojničke crkve, crkve Svetog Đorđa, nadomak škole, a zapažanja žirija su da su svi radovi odisali orginalnim pristupom u likovnoj ekspresiji teme. Zadovoljstvo žiriranja uvećano je činjenicom da su bile zastupljene i različite likovne tehnike: od crteža, radova  bojenih drvenim bojicama, akvarela, tempere, uz intevencije flomasterima ili tušem što je pokazalo odlično poznavanje tehnika i slobodu u izboru načina izražavanja percipirane ideje. Nakon dugotrajnog razmatranja pristiglih radova, od kojih se pri ocenjivanju, pored odgovora na zadatu temu, s posebnom pažnjom razmatrala i likovnost: oblici, linije, potezi, sve ono što govori o ovladavanju likovnom tehnikom, ali i sloboda u pristupu i temi i tehnici, što čini osnov kreativnosti uopšte, u užem izboru našlo se pet radova. Budući da su, po propozicijama konkursa,  morala biti odabrana tri najbolja, posle detaljnog sučeljavanja mišljena članova žirija, odlučeno je da Dušicin, Nikolinin i Matejin radovi budu ti koji će ovo troje osnovaca izdvojiti od ostalih.

Ovim delom rada, završena je prva faza projekta „Sevojno do kraja sveta“ u sklopu kojeg je i raspisan likovni konkurs, a troje najboljih, za nagradu dobijaju jednodnevni izlet u organizaciji Udruženja osoba sa invaliditetom „Minimas“ koji se realizuje u saradnji sa Crvenim krstom Užice.  Izlet će se realizovati u terminu koji će se odrediti u dogovoru sa nagrađenim učenicima,  i njhovim roditeljima, vodeći računa o usklađivanju sa eventualnim obavezama u školi, a prevoz će, poštujući procedure i propise o bezbednosti prevoza dece, na preporuku škole „Aleksa Dejović“, realizovati Crveni krst Užice.

Nagrađeni učenici imaće priliku da posete ili novu, najveću u Srbiji, zgradu biblioteke u Čačku, ili Narodni muzej u Čačku  u zajedničkom dogovoru o željama šta bi voleli da saznaju u ovom delu putovanja, a potom, sledi obilazak manastira u Ovčarsko Kablarskoj klisuri: Sretenje, Sveta Trojica na ovčarskoj strani klisure, i Blagoveštenje, Nikolje i Uspenje na kablarskoj strani. Pored edukativne note ovog putovanja na kome ćemo naše pobednike upoznati sa istorijatom i značajem u kulturno istorijskom smislu ovih sakralnih objekata u Ovčarsko Kablarskoj klisuri, zajedno ćemo napraviti obilje fotografija, usput ćemo pričati i fotografiji u funkciji komunikacije na internetu, ali i snimati materijal za video spot, kojim ćemo, nakon motaže, utiske sa putovanja i stečena znanja podelti sa svima, emitovanjem na društvenim mrežama.

Pohvaljeni učenici: Sofija i Marko, dobiće na poklon knjigu i ikonu, a svi koji su učestvovali takođe će dobiti simbolične poklone, dar Manastira Dubrava sa blagoslovom, poštujući želju igurmanije, mati Teodore,  da  darove iz Dubrave razdelimo deci.

Ovom prilikom, čestitamo dobitnicima nagrade, pohvaljenim učenicima, a  zahvaljujemo svima koji su učestvovali na konkursu, osnovnoj školi „Aleksa Dejović“ na saradnji, i profesoru Umetničke škole, Slavku Lukoviću, na podršci, kao i manastiru Dubrava na poklonima za decu.

Virtuelna izložba radova pristiglih na konkurs dostupna je na linku:https://www.youtube.com/watch?v=DrAYItTcXxM i može se dalje deltii na društvenim mrežama, a tokom sledeće nedelje, u holu OŠ  “Aleksa Dejović” biće realizovana i realna izložba radova.

Projekat „ Sevojno do kraja sveta“ koji realizuje Udruženje osoba sa invaliditetom „Minimas“ iz Sevojna deo je programa za omladinu koji se realizuje pod pokroviteljstvom Gradske opštine Sevojno.