„Nek se vrti kolo, nek se čuje dečja graja, nek nas igra uvek spaja!“

Autor: uzice.rs
12. Avgust 2022
„Nek se vrti kolo, nek se čuje dečja graja, nek nas igra uvek spaja!“

Udruženje građana „ERA“ i Grad Užice od 15. do 19. avgusta 2022. organizuju 14. Međunarodni dečiji festival folklora „Licidersko srce“ koji će okupiti oko 1000 mladih iz 11 zemalja. Učesnici festivala ove godine dolaze iz Meksika, Ukrajine, Mađarske, Bugarske, Slovačke, Češke, Slovenije, Turske, Grčke, Bosne i Hercegovine – Republika Srpska.

 

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević ističe da će zahvaljujući Udruženju građana „Era“, idejnom tvorcu i organizatoru festivala, naš grad nekoliko dana živeti u ritmu razigrane i raspevane mladosti, koja će nas upoznati sa folklornim nasleđem različitih podneblja.

„Jezik muzike i igre je onaj koji svi razumeju i zbog toga ne iznenađuje da ovakve manifestacije daju značajan doprinos povezivanju i zbližavanju ljudi i naroda. Važno je da se upoznajemo, a to se najbolje čini preko kulturne zaostavštine i vodi ka uzajamnom uvažavanju i poštovanju naših posebnosti“.

Gradonačelnica je pozvala Užičane da isprate festivalski program i izrazila uverenje da će Užice i ove godine na pravi način ugostiti učesnike festivala.

Vlastimir Veljović, član Organizacionog odbora festivala naveo je da su pored koncertnog programa planirani brojni prateći sadržaji – izložba narodnih nošnji zemalja učesnica, edukativni seminar „Deca – čuvari tradicije“, folklorne igraonice, posete turističkim destinacijama, grnčarska radionica, zumba žurka, posete istorijskim i kulturnim znamenitostima i na svim lokacijama na kojima se festival održava, kao i tradicionalna humanitarna akcija „Licidersko srce – deci“.

On je podsetio je da će u festivalskom programu uživati pubika na Zlatiboru i u Višegrada sve sa ciljem da se promoviše kulturna saradnja, jačaju prijateljski odnosi među narodima, posebno među mladima, istrajava u očuvanju tradicije i kulturnog nasleđa i promociji turističke ponude Užica i Srbije.

Pored grada Užica podršku festivalu i ove godine pružiće Ministarstvo kulture i informisanja, Ministarstvo pravde Vlade Republike Srbije, Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i Turistička organizacija Zlatibor. Pokrovitelj festivala je predsednik Republike Srbije.

Kompletan program festivala možete pogledati OVDE.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs