Nema vraćanja u učionice u Srbiji, produženi boravak od sutra

10. Maj 2020
Nema vraćanja u učionice u Srbiji, produženi boravak od sutra

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević nedavno je najavio da će onlajn nastava za osnovne i srednje škole biti završenaa krajem maja, a da će u junu škole biti otvorene kako bi se održala mala matura i pružila prilika onim đacima koji žele da poprave ocene. Ministar je rekao da je školskim kalendarom u regularnim uslovima predviđeno da nastava traje do polovine juna, ali da će zbog skraćenog prolećnog raspusta i  radnih subota, onlajn nastava biti završena ranije.

Ministar je objasnio da će, ukoliko epidemiološka situacija bude povoljna, mala matura biti organizovana u drugoj polovini juna, koja je školskim kalendarom predviđena za 17, 18. i 19. jun, ali da i to može da se pomeri. Za nadarene učenike, koji žele da upišu specijalizovana odeljenja u gimnazijama, prijemni će biti organizovan do prve polovine juna, naveo je on.

Onlajn nastava za studente biće završena polovinom maja i već krajem tog meseca planiran je aprilski rok, a u junu regularni ispitni rok. Šarčević je istakao da, po Zakonu o visokom obrazovanju, nije moguće da se organizuju i onlajn ispiti, a fakulteti koji imaju akreditovane onlajn studijske programe ispite moraju da organizuju u sedištu fakulteta.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je napomenuo da za planirane ekskurzije i dalje pokušavaju da se nađe najbolje modele. Verovatno će za uplaćeni novac đaci dobiti vaučere koje će porodica moći da iskoristi, rekao je ministar i dodao da za narednu školsku godinu ekskurzije mogu samo uslovno da se planiraju, i to isključivo na teritoriji Srbije.


Ovome dodajemo da će od sutra, 11. maja, 87 učenika do 12 godina krenuti u produženi boravak u šest užičkih gradskih osnovnih škola i pritom će biti ispoštovane sve zaštitne mere. Roditelji su dužni da školi dostave potvrdu poslodavca koja dokazuje da su oba roditelja/samohrani roditelj u radnom odnosu i da nije moguće da im se organizuje rad od kuće.

U Prvu osnovnu kralja Petra Drugog su prijavljena 22 učenika, Stari grad 34, u „Dušan Jerković“ i u „Nadu Matić“ po devet učenika, u „Slobodan Sekulić“ sedam i u školu „Aleksa Dejović“ u Sevojnu šest učenika, rekao je Vlade Živanović, predsednik Aktiva direktora užičkih osnovnih škola za “Vesti“.