Novac koči učešće na Olimpijadi

17. Januar 2017
Novac koči učešće na Olimpijadi

Odlazak 34 predstavnika Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Užica na vatrogasnu olimpijadu koja će od 9. do 16. jula ove godine biti održana u gradu Filau u Austriji pod znakom pitanja je, ali oni svakodnevno vežbaju. 

Od učešća ih deli oko 860 000 dinara koliko je potrebno za kotizacije za žensku i mušku ekipu juniora koji su prvaci Srbije, ali i žensku seniorsku B ekipu koja je drugoplasirana u republici. Rok da uplate novac i potvrde da će dostojanstveno braniti boje Srbije u Austriji ističe im 1. februara.

Član Gradskog veća, Petar Blagojević očekuje da će deo sredstava biti obezbeđen iz tekuće budžetske rezerve što će se kao predlog uskoro naći pred članovima veća na jednom od narednih zasedanja.

Doborovoljno vatrogasno društvo Užice ne ostvaruje nikakve prihode već se sredstva za obuke, opremu, pripreme i učešća na takmičenjima obezbeđuju kroz projekte i donacije. Prošle godine kroz gradske projekte uspeli su da inkasiraju 100 000 dinara, dok je ista količina novca stigla i od Divac fondacije za adaptaciju prostora u kome vežbaju i nabavku dela opreme.

Za Olimpijadu koja je za pola godine još uvek nismo uspeli da obezbedimo ništa novca. Obraćali smo se u dva navrata Gradskoj upravi, početkom avgusta i sredinom novembra prošle godine. Primio nas je Petar Blagojević, član Gradskog veća ali tada nismo dobili nikakav odgovor i tu se sve završilo, kaže Dušica Čumić, komandir Dobrovoljnog vatrogasnog društva Užice.

Ističe da članovi dobrovoljnog vatrogasnog društva ne plaćaju članarinu, ni opremu i da rade u skromnim uslovima. Na takmičenjima su najčešće suočeni sa nedostatkom radne i lične opreme, pa se događa da dok jedna ekipa vežba, druga čeka da završe kako bi obukli njihovu opremu, kaže ona.

Godišnja suma novca koju je potrebno obezbediti zavisi od učešća na takmičenjima. Olimpijada seniora održava se svake četvrte godine, a Olimpijada juniora svake druge. Ukoliko nam se ekipe plasiraju na ove Olimpijade tada nam treba najviše novca, pojašnjava Dragana Kostić, trener u DVD-u Užice. Do sada nismo imali slučaj da su nam se tri ekipe plasirale na Olimpijadu, i zato smo u velikom problemu s novcem i vremenom da ga obezbedimo, naglašava ona.

Inače, DVD Užice koje u svom sastavu ima oko 400 članova uzrasta od 6 do 107 godina se ubraja među najuspešnija u Srbiji. Jedino je društvo ovog tipa sa područja okruga i Zapadne Srbije koje učestvuje i beleži zapažene rezultate na evropskim prvenstvima i olimpijadama.

Podsećamo, ženska seniorska ekipa kao prvak Jugoslavije učestvovala je 1997. u Danskoj na vatrogasnoj olimpijadi, a godinu dana kasnije i na međunarodnom takmičenju u Nemačkoj.

Ženska seniorska i muška juniorska ekipa zapažene rezultate ostvarile su i 2001. godine na Vatrogasnoj olimpijadi u Finskoj.

Nizali su se uspesi ženske seniorske ekipe na olimpijadi u Hrvatskoj (2. mesto), zatim na olimpijadi u Francuskoj (2013.). Pre dve godine ženska juniorska ekipa predstavljala je Srbiju na olimpijadi u Poljskoj, dok su dve juniorske ekipe na Republičkom vatrogasnom takmičenju prošle godine osvojile prva mesta čime su ostvarili direktan plasman na olimpijadu od 9. do 16. jula ove godine.

Treba istaći da tradicija doborovoljnog vatrogastva u Užicu datira od 1908. godine kada je u akcionarskoj tkačnici- Tekstilnoj fabrici osnovana prva Dobrovoljna vatrogasna družina. Posle Prvog svetskog rata (1923.) tradiciju nastavlja Doborovoljno vatrogasno društvo koje je i danas živo. Sa 94 godine postojanja najstarije je na području Zlatiborskog okruga odnosno Zapadne Srbije.

Od osnivanja do danas, članovi ovog društva gasili su više od 10 000 požara i drugih intervencijama, spasivši mnoge ljudske živote, ogromnu privatnu i državnu imovinu ne samo u Užicu već u čitavom regionu i republici.

Zato veruju da će se naći ljudi dobre volje koji će im pomoći u gašenju sopstvenog finansijskog požara i da će u kratkom roku uspeti da obezbede sredstva za odlazak na Olimpijadu u Austriju. O svemu ostalom pričaće na prijemima kada se vrate sa odlikovanjima!

Petar Blagojević, član Gradskog veća u izjavi za naš portal kaže da je tačno da do sada nije nađeno nikakvo rešenje za ekipe Doborovoljnog vatrogasnog društva iz Užica. To ipak ne znači da smo zaboravili na njih, jer će se predlog za pomoć grada naći na nekoj od narednih sednica Gradskog veća, kaže on, očekujući da će se deo sredstava obezbediti iz tekuće budžetske rezerve.