“Novi lideri” u Užicu

25. April 2016
“Novi lideri” u Užicu

Projekat „Novi lideri“ već 10 godina zaredom organizuje se u Srbiji sa ciljem da se mladima prezentuju  ideje, podrže inicijative i da se dodatno  inspirišu kako bi se pokrenuli i učinili aktivnu pozitivnu promenu u sopstvenom okruženju što direktno utiče na osnaživanje svakog pojedinca.

Ove godine AIESEC Srbija, organizacija koja promoviše projekat „Novi lideri“, predstavlja se mladima do 30 godina starosti u 10 gradova u Srbiji, među kojima je i Užice. Završnica projekta planirana je za 24. i 25. maj u Narodnoj banci Srbije.  „Tražimo mlade buduće lidere koji su svesni da su građani sveta, orjentisani na rešavanje problema i koji teže da utiču na druge ljude i okruženje. Dosadašnje 10-to godišnje iskustvo u sprovođenju ovog projekta dokazalo je da smo dosta mladih motivisali što je pozitivno uticalo na njihovo dalje napredovanjeu svakom smislu, istakla je u Užicu Katarina Nikolić, studentkinja Ekonomskog fakulteta u Beogradu i potpredsednica AIESEC Srbija.

„ U projekat jesu i mogu, da se uključe zainteresovani srednjoškolci i studenti svih fakulteta do 30 godina, koji žele dalje da se usavršavaju. Njima se na promocijama kakva je i danas u Užicu predstavljaju mladi lideri iz lokalnih sredina koji ih dodatno podstiču i motivišu da se samostalno izbore za promene u životu. Oni koji su uspeli govore im o sopstvenim iskustvima, prednostima i manama, problemima sa kojima su se susretali na putu ka uspehu. Novi mladi lideri kroz ovaj projekat treba da shvate da dosta mogu da učine za sebe i svoje okruženje jedino uz puno rada, truda i energija, što se na kraju gotovo uvek višestruko isplati“ naglasila je Nikolić.

Da put do dobrih ideja i krajnjeg uspeha vodi preko neformalnog obrazovanja mladima je detaljno pojasnio  Marko Ristovski. Nakon što je u nekoliko država sveta radio različite poslove, Marko se 2012. vratio u rodno Užice. Godinu dana kasnije ideju koju je iskristalisao upravo zahvaljujući iskustvu iz inostranstva, pretočio je u jedini eko hostel u Srbiji.

uzickarepublikapress.rs

uzickarepublikapress.rs 

„Savetujem vam da prvo definišete šta hoćete. Nakon toga morate prikupiti dovoljno znanja, što nećete uspeti samo školujući se. Diploma fakulteta jeste prednost, ali vam ona ništa ne znači ako sami sebe ne nadograđujete. Učite sa interneta, ali ne zaobilazaite ne biblioteke.  Lično verujem da se najbolje iskustvo stiče odlaskom u inostranstvo na bar nekoliko meseci, jer su volonterizam i aktivizam u svetu vrlo razvijeni među mladima a i kroz upoznavanje ljudi dobićete brojne ideje“, poručio je Ristovski.

„Cilj je da mislite sami o sebi, stvarajući šansu za poslovnu priliku. Zato tvrdim da su znanje i iskustvo, jedini siguran put ka uspehu. Kad imate ličnu ideju, elan i zadovoljstvo da je ostvarite dolaze sami, a vi uz sve poteškoće na koje nailazite teško odustajete od realizacije ideje“, potvrdio je Marko Ristovski, vlasnik Eko hostela Republik.
Projekat „Novi lideri“ u Užicu realizovan je u saradnji sa regionalnom kancelarijom JAZAS-a. Sandra Avramović- Vranašević, saradnica JAZAS-a, podsetila je da je regionalna kancelarija ove organizacije tokom 2014. i 2015. godine radila projekte vezane za prevenciju zavisnosti od kockanja i interneta. „2014. imali smo projekat pod nazivom „Kocka do kocke kockanje“, a prošle godine projekat „Kocka nije igra“, tokom kojih smo obučili vršnjačke edukatore da prepoznaju problem kockanja i utiču na vršnjake, koji se sa njim suočavaju i na opasnosti do kojih ova bolest zavisnosti može da odvede“ istakla je Avramović- Vranešević.