Obezbeđeno 45 šporeta na čvrsto gorivo za socijalno ugrožena domaćinstva u Užicu

Autor: uzice.rs
09. Novembar 2022
Obezbeđeno 45 šporeta na čvrsto gorivo za socijalno ugrožena domaćinstva u Užicu

U okviru projekta smanjenja zagađenja vazduha poreklom iz individualnih izvora na teritoriji grada Užica prvi put ove godine realizuje se nabavka štednjaka na drva sa oznakom eko-dizajna za socijalno ugrožene porodice. Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević  je u domaćinstvu Ljubiše Krivokapića uručila jedan od ukupno 45 šporeta, koliko će biti podeljeno porodicama koje su odabrane na osnovu predloga Centra za socijalni rad i Udruženja osoba sa invaliditetom.

Kako je istakla gradonačelnica sve dosadašnje mere podrške koje se realizuju u okviru projekta smanjenja zagađenja vazduha nisu bile dostupne socijalno ugroženim domaćinstvima, jer ona nisu bila u mogućnosti da obezbede sopstveno učešće.

“Znamo da u gradu imamo mnogo porodica koje nisu u mogućnosti da finansiraju zamenu svojih ložnih uređaja, pa smo želeli da im na neki način pomognemo i ovo je model koji smo uspostavili i na osnovu Pravilnika i definisanih kriterijuma ovih dana podelićemo ukupno 45 šporeta. 43 su kupljena sredstvima iz budžeta grada u iznosu od 3,4 miliona dinara, 2 su donacija kompanije “Alfa plam” iz Vranja od koje su nabavljeni šporeti, a jedan donacija preduzeća “Termovent” iz Užica. Uz zahvalnost pomenutim kompanijama nadamo se da će naša saradnja biti nastavljena i naredne godine i da ćemo i na ovaj način uticati na smanjenje zagađenja vazduha iz individualnih izvora, što i jeste prvenstveni cilj ovog projekta”.

 

42 porodice odabrane na osnovu predloga Centra za socijalni rad i Udruženja osoba sa invaliditetom i tri porodice po predlogu Udruženja “Roditelj” šporete dobijaju besplatno sa obezbeđenim čunkovima i montažom. Jedina njihova obaveza je da svoje stare šporete predaju ovlašćenom preduzeću za reciklažu.

Kako je istakao Ljubiša Krivokapić u čije sedmočlano domaćinstvo je stigao novi šporet sa oznakom eko-dizajna njegovoj porodici ovo mnogo znači.

“Zahvaljujem se gradu i gradnačelnici na za nas veoma značajnom poklonu. Ovaj šporet uštedeće nam drva, ali i električnu energiju, jer prethodni koji smo imali nije imao mogućnost kuvanja i pečenja”.

Efikasnost novih šporeta je preko 80%, pa zahvaljujući tome troše znatno manje energenta, imaju manju emisiju štetnih gasova i obezbeđuju bolji kvalitet vazduha u prostoriji u kojoj se nalaze. Tako će ovaj projekat doprineti da sugrađani koji žive u teškim materijalnim uslovima, lakše prebrode energetsku krizu, smanje utrošak energije, a samim tim i troškove.

Prema rečima gradonačelnice, u narednom periodu biće nastavljena realizacija već poznatih mera, ali i novih koje će biti uspostavljene sa ciljem poboljšanja kvaliteta vazduha. Ona je izrazila nadu da će i resorna ministarstva kao i do sada prepoznati značaj svih pa i ove nove mere, namenjene socijalno ugroženim domaćinstvima.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs