Dan grada u znaku obrazovanja, kulture, ekologije i sporta

28. Septembar 2016
Dan grada u znaku obrazovanja, kulture, ekologije i sporta

9. Međunarodnom konferencijom “Nauka i visoko obrazovanje u funkciji održivog razvoja” koja je zakazana za petak, 30.septembar u 11 časova na Visokoj poslovno tehničkoj školi počeće obeležavanje Dana grada Užica. Obrazovnim, kulturnim, sportskim i ekološkim manifestacijama program u čast prvog pomena Užica 9. oktobra pre 687 godina, trajaće sve do subote, 15. oktobra. Za sve aktivnosti u okviru dana grada iz budžeta je izdvojeno 800 000 dinara.

U okviru jubileja biće puštena u funkciju prva zelena biciklistička staza kojom će se provozati i 30 biciklista rekreativaca iz Beograda. Predstavnici grada pozivaju sve sugrađane da se priključe rekreativnoj vožnji u subotu, 1. oktobra od 13 časova od Plaže do Vrutaka a u Staparskoj banji planirana je zakuska na tradicionalan način. U nedelju, 2. otkobra od 10 do 17 časova biće održan “Žestival”- festival voćnih rakija regionalnog karaktera.

U utorak, 4. oktobra u 11 časova svečano će biti završeni radovi na  Starom železničkom mostu, a do kraja oktobra i lift za osobe sa invaliditetom na početku staze duž Đetinje. U 12 časova na Plaži će biti pušteno u rad Ekološko dvorište, kao potpuna novina u pristupu zaštiti životne sredine u gradu, najavio je Nemanja Nešić, zamenik gradonačelnika Užica.

Od kulturnih događaja tokom jubileja planirana je izložba “75. godina lista Vesti i 45 godina Radio Užica”, 3. oktobra od 19 časova u Jokanovića kući.

Izložba “Užičanin iz Amerike-Stojan Stiv Tešić” biće otvorena 4. oktobra u 18 časova.

Deca predškolskih grupa u sredu, 5. oktobra od 10 časova na Gradskom trgu crtaće na temu “Stari grad Užice”. Istog dana od 19 časova u rad će biti puštena dekorativna rasveta u okviru Memorijalnog kompleksa Kadinjača.

Raspored programa proslave 687 godina postajanja Užica u periodu od 6. do 9. oktobra prikazan na slici.

U nedelju,9. oktobra kada je i zvaničan rođendan Užica od 12 časova u Svečanoj sali Gradske kuće istoričar Milorad Iskrin govoriće o 120 godina esnafskih česama u Užicu. Istog dana od 12 do 18 časova na Gradskom bazenu igraće se međugradski vaterpolo turnir, a od 20 sati u Gradskom kultrunog centru nastupiće KUD ” Prvi partizan”.

Izložba “Nastajanje slike” u saradnji Gradske galerije i Srpske akademije nauka i umetnosti biće otvorena u utorak, 11. oktobra u 19 časova.

Četvrtak, 13. oktobar od 11 časova na Trgu planiran je za javni čas o bezbednosti u saobraćaju pod nazivom Pažljivko. Od 19 časova u muzeju se otvara izložba Pogled koji ne miruje, crtača Dragana Slovića.

Poslednja manifestacija planirana povodom Dana grada Užica je dečija predstava Sedam Snežana i patuljak, dramskog studija GKC-a u. Predstava će biti izvedena 15. oktobra od 18 časova u prostoru Gradskog kulturnog centra.

Za sve aktivnosti u okviru dana grada iz budžeta je izdvojeno 800 000 dinara, istakao je Petar Blagojević, član Gradskog veća.