Od danas za ulazak u Srbiju nije potreban negativan test

21. Maj 2020
Od danas za ulazak u Srbiju nije potreban negativan test

Od petka, 22. maja, za ulazak u Republiku Srbiju neće biti potreban negativan test, niti posebna dozvola kako za domaće, tako i za strane državljane, odlučila je Vlada Republike Srbije nakon preporuke Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19. Svim osobama koje ulaze na teritoriju Republike Srbije biće uručivana zdravstvena upozorenja u kojima se navodi da ulaze na teritoriju na kojoj virus još uvek cirkuliše, kao i načini prevencije infekcije. 

Krizni štab doneo je preporuku o otvaranju administrativnog prelaza ka Kosovu i Metohiji, a u Srbiji je ponovo uspostavljen komercijalni aviosaobraćaj.

PCR testovi na koronavirus, na lični zahtev građana Srbije i stranih državljana, koštaće šest hiljada dinara na teritoriji cele Republike Srbije. Za studente i maloletna lica testiranje je i dalje besplatno.

S obzirom na brojna nagađanja koja su se ponavljala u prethodnim danima, Krizni štab naglašava da nikada nije preporučio sankcije za nenošenje maski na otvorenom prostoru i da uvođenje takvih mera svakako nije u planu.

Svi članovi Kriznog staba, sa lekarima na čelu, apeluju na sve građane da se ponašaju odgovorno prema sebi i drugima jer epidemija još uvek nije završena.

Aktivnost virusa jeste umnogome oslabila, ali je neophodno i dalje pridržavanje osnovnih epidemioloških mera, poput nošenja maski, redovne dezinfekcije ruku i održavanja socijalne distance.