Od UN oprema za proizvodnju briketa i peleta u JKP “Duboko”

Autor: uzice.rs
31. Maj 2021
Od UN oprema za proizvodnju briketa i peleta u JKP “Duboko”

JKP “Duboko nastavlja sa aktivnostima vezanim za zanavljanje voznog parka i opreme, a po rečima direktora Momira Milovanovića nabavka se odvija u skladu sa planom poslovanja za 2021. godinu.

“Krajem 2020. godine nabavljne je novi kamion, a pre mesec dana prikolica, u julu mesecu se očekuje još jedan kamion. Stiglo je šest novih kontejnera od 32 kubika koji su namenjeni za transport otpada iz ostalih lokalnih samouprava. U martu mesecu nabavljen je novi bager, a pravimo planove da do kraja godine nabavimo i novi kompaktor koji je neophodan za izdvajanje metana i gasa.”

Po njegovim rečima za te namene u ovoj godini biće izdvojeno između 700 i 800 hiljada evra sopstvenih sredstava. To je dodaje neophodno jer od 2011. godine kada je preduzeće počelo da radi sa prijemom otpada nije kupovana nova oprema.

“Planiraćemo da svake godine kupimo bar po dva kamiona, jer svake godine na terenu je od tri do pet tona otpada više, moramo imati veći kapacitet naših transportnih sredstava, da bi mogli to da ispratimo. Jednostavno, cilj nam je da osavremenimo i modernizujemo preduzeće za koje se može reći da jeste lider u Srbiji po pitanju upravljanja komunalnim otpadom”.

Milovanović je podsetio da je u toku realizacija trećeg po redu projekta koji Deponija Duboko realizuje kroz program prekogranične saradnje gradova Užica i Tuzle, a kroz koji će biti nabavljena vredna oprema.

“Ove godine odobren je projekat od Ujedinjenih nacija gde je planirano da se radi briket i pelet od bio otpada. Vrednost projekta je 98 000 dolara, deo sufinansira Deponija, a deo sredstava je od donatora. Potrebno je da napravimo novu halu od 450m2, gde će biti smeštena oprema i počećemo da proizvodimo briket i pelet koji će se koristiti za sopstvene potrebe, a jedan deo biće ponuđen i na tržištu.”

Narednih dana očekuju se i radovi na proširenju i stabilizaciji tela deponije.