Održana Svečana sednica Skupštine grada Užica

Autor: uzice.rs
10. Oktobar 2023
Održana Svečana sednica Skupštine grada Užica

Svečanu sednicu posvećenu 9.oktobru – Danu grada Užica, otvorio je predsednik Skupštine grada Užica Branislav Mitrović koji je pozdravio sve prisutne i poželeo im dobrodošlicu u Užice.

“Dobro došli u „grad čije ulice i čija predanja iz generacije u generaciju delimo, čitavog života osvajamo, u grad koji je uvek stariji od svih nas. On je kao Popino “Nepočin polje”, u kom su istovremeno na delu sva vremena i sva lica iz intimne i kolektivne memorije, kako to zabeleži pisac Zoran Jeremić. Dobro došli u grad u kome se njegovi stanovnici mogu sporiti oko mnogo toga, ali svima je Užice svetinja”.

Dobrodošlicu ministrima i predstavnicima Vlade Republike Srbije, ambasada Rusije i Kazahstana, narodnim poslanicima u Supštini Republike Srbije, odbornicima gradske skupštine, delegacijama zbratimljenih gradova, vojske, policije, SPC, političkih stranka, nevladinih organizacija i udruženja građana, kao i predstavnicima preduzeća, državnih organa, ustanova, škola, visokog obrazovanja, privatnog preduzetništva, mesnih zajednica i ostalih organizacija i zajednica i svim prisutnima poželela je i gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević. Uz zahvalnost svima koji sa Užičanima dele radost povodom Dana grada, entuzijazam i viziju budućnosti kakvu Užice zaslužuje, ona je podsetila na najvažnije realizovane pojekte u proteklih godinu dana.

 

“Klisura Đetinje je proglašena zaštićenim područjem, a u funkciji su odnedavno turistički vozići na električni pogon koji saobraćaju na relaciji Gradska plaža – Staparska Banja. Završena je rekonstrukcija Zelene pijace, proširen kapacitet konačišta Grad, rekonstruisan park ispred Graskog kulturnog centra, kao i dečiji bazen na Gradskoj plaži. Izvršena je kompletna rekonstrukcija nekoliko gradskih ulica, asfaltirana je desetina kilometara u užičkim selima, a privode se kraju radovi na fekalnoj kanalizaciji u naselju Turica. Kompletno je rekonstruisana škola u Gostinici, izvršena energetska sanacija i rekonstrukcija OŠ “Nada Matić” i odeljenja OŠ “Aleksa Dejović” u Krvavcima. Sanirana je fasada OŠ “Dušan Jerković”, a u toku je sanacija krova na ovaj školi. Uskoro počinju radovi na komletnoj rekosntrukciji “Prve osnovne škole kralja Petra II”.
Prioritet nam je uvek briga o najmlađima. U toku je izgradnja novog vrtića na Carini koji će moći da primi oko 200 dece, kao i radovi na rekonstrukciji prostora za vrtić u Kremnima. Uskoro počinju radovi na energetskoj sanaciji objekta vrtića Neven, a sve je spremno za otvaranje prvog seoskog vrtića u Karanu koji će moći da primi 55 mališana.
Do kraja godine biće završena rekonstrukcija i energetska sanacija zgrade Antituberkuloznog dispanzera. Očekujemo i početak radova na izgradnji obilaznice oko Užica, projekta od nacionalnog značaja”.

Govoreći o najvažnijim projektima u budućnosti gradonačelnica je posebno istakla aktivnosti vezane za Prestonicu kulture Srbije.

“Užičanstveni” duh i Andrićeva misao da “kultura nije samo ono što čitamo, što pišemo, što slikamo, što zidamo – nego je kultura i pogled, i osmeh, i ponašanje, i gestikulacija, i govor će nas nositi i ubuduće kako bismo bili dostojni titule prestonice kulture”.

Uz čestitke povodom Dana grada ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović čestitao je gradonačelnici Užica i njenom timu na impresivnim rezultatima.

“Posebno smo ponosni na sva ulaganja vezano za decu i mlade, na rekonstrukciju škola i vrtića. Mi kao država smo dosta pažnje posvetili ovom gradu, zajedno smo rešili problem klizišta u naselju Koštica, rekonstruisali smo centralnu ulicu u Sevojnu gde posluju dva najvažnija preduzeća u Zlatiborskom orugu, ali i jedno od najvažnijih za našu državu. I u budućnosti ćemo nastaviti sa infrastrukturnim projektima i ono na šta sam posebno ponosan i čemu i predsednik Srbije daje veliku važnost je pitanje obilaznice oko Užica . Očekivali smo da to brže pokrenemo ali kada imate projekte koji su stari više od 30 godina ne možete da ih iskoristite. Morali smo da ih isprojektujemo ponovo i određeni pripremni radovi već su počeli. Mislim da će to biti kruna infrastrukturnih projekata u ovom gradu, jer će omogućiti ovom divnom centru da diše”.

Čestitke i pozdrave predsednika Srbije i cele Vlade Užičanima je preneo Nikola Selaković ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Kako je istakao Užice je danas bolje mesto za život i grad koji ima budućnost.

“Da li je Užice bolje mesto za život procenićete i po broju rođene dece u prvih devet meseci ove godine, jer prema informacijama koje sam dobio rođeno je više od 1600 beba, dok ih je prošle godine za 12 mesci bilo 1700. Užice je zaista mesto čiji simbol sve više i više postaju deca, presrećan sam činjenicom da dva sela Karan i Kremna dobijaju svoje obdanište i da je u planu Zlakusa, a o Carini da ne pričam. Šta god činili dragi moji zemljaci, kao što kaže Ljubivoje Ršumović “Deca nam se rađala”. To je najvažnije i to je nešto što svedoči o tome da Užice zaista ima šansu da bude grad budućnosti”.

Tradicionalno na Svečanoj sednici Skupštine grada uručene su nagrade, plakete i povelje, najviša priznanja grada.

Povelje grada, najvše gradsko priznanje za doprinose ukupnom razvoju grada, dobili su: Udruženje Užičana u Beogradu, Dobrovoljno vatrogasno društvo, Dragiša Milosavljević, istoričar umetnosti, kompanija „Belplast“ Bela Zemlja i Mića Mićić, generalni direktor MPP Jedinstvo Sevojno.

Plakete grada, gradonačelnica Užica uručila je doc. dr Zoranu Jezdiću, prof. dr Biljani Mijović, Međuopštinskoj organizaciji Saveza slepih Srbije – Užice, Pevačko-amaterskoj grupi Kadinjača, Vesni Đurišić Čitaković, Ani Stambolić, Tamari Marković, Humanitrnoj organizacija Klub tri i fotoreporteru Milošu Cvetkoviću.

Nagrade za izuzetne rezultate u radu dobili su: Vesna Lijeskić, profesorki istorije, Milica Cvijović, studentkinja ETF u Beogradu, Snežana Cvetković, profesorka srpskog jezika, Boško Zarić, Mihajlo Ćuričić i Stefan Nikolić, učenici Tehničke škole.

Za izuzetne rezultate u radu nagrađeni su i Milica Ćirković, geronto domaćica, Aleksandar Radović, osvajač medalja na prekograničnim takmičenjima u Olimpijskim igrama za osobe sa intelektualnim teškoćama, Danilo Tomić, guslar, i Goran Ćosić, poljoprivrednik.

Svečanu sednicu svojim nastupima uveličali su Ljubica Vraneš i Dragoljub Bajić, solisti operskog ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs