Otvoren Kulturni centar na Zlatiboru, vrpcu presekao ministar Rasim Ljajić

Autor: Slavica Panić
26. Jun 2019
Otvoren Kulturni centar na Zlatiboru, vrpcu presekao ministar Rasim Ljajić

Posle dve ipo godine gradnje, završen je i pušten u rad multifunkcionalni objekat Kulturnog centra na Zlatiboru. Zajedno sa predsednikom opštine Milanom Stamatovićem, Kulturni centar otvorio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Izgradnju objekta vrednog 227 miliona dinara, većim delom i to u iznosu 182 miliona finansirala je opština Čajetina i TO Zlatibor a Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija pomoglo je sa 45 miliona.

„Vlada je prepoznala Zlatibor kao jednu od najvažnijih turističkih destinacija u zemlji, ne samo sada već i sa perspektivom daljeg razvoja a za tu poziciju se Zlatibor sam izborio. Ovo je jedan od retkih projekata koji smo kao Ministarstvo i Vlada finansirali a da smo dali manje sredstava nego što su dale lokalne samouprave. Naša je želja da imamo što više takvih projekata jer ako lokalna samouprava izdvoji značajna sredstva, znači da je taj projekat zaista u funkciji razvoja na toj destinaciji. Ovo je nešto što je nedostajalo Zlatiboru i od samog početka njegove gradnje nismo imali dilemu jer verujemo da će ovakav sadržaj privući još više i domaćih i stranih turista“, rekao je na Zlatiboru ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Ljajić je ovom prilikom istakao da Zlatibor jeste model turističke  destinacije koji država želi da razvija u celoj zemlji, destinacija koja živi čitave godine i rešila se sezonskog trizma. Posle Kulturnog centra Vlada će učestvovati i u drugim projektima opštine Čajetina koji se tiču daljeg razvoja turizma a pre svega sportskog kako bi ova planina postala najbolje mesto za pripremu sportista u regionu.

Podatak da je broj turista na Zlatiboru, u odnosu na 2014-tu godinu uvećan za 94%, potvrda je da opština Čajetina ima pobedničku strategiju razvoja turizma i da realizacija svakog novog projekta daje sve bolje rezultate.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović zahvalio se svima koji su dali svoj doprinos da ovo zdanje bude i otvoreno kao jedno od vrednih kapitalnih objekata na Zlatiboru koji će biti otvoreni u ovoj godini.

„Zahvaljujući Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija i razumevanju ministra Rasima Ljajića uspeli smo da nakon dve ipo godine ovaj objekat realizujemo a koji je nedostajao turističkoj ponudi Zlatibora. Ministar Ljajić je jeadn od retkih ministara u ovoj Vladi koji je prepoznao potencijale Zlatibora i nije se bavio politikom već strukom vođen ljudskim vrednostima a kada je u pitanju i najveći projekat Gold gondola, ministar Ljajić je lokalnoj samoupravi pružio podršku na samom startu realizacije te ideje i to je nešto što se pamti i poštuje“, rekao je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

Stamatović je istakao i činjenicu da su svi projekti čiju realizaciju je pomoglo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija realizovani u kratkom vremenskom roku i da su odmah dali rezultate. Novih 10 miliona podrške biće uloženo u stadion a 20 u izgradnju svlačionica na sportskim terenima Švajcarija.

Posebnu zahvalnost Stamatović je izrazio svom zameniku Arsenu Đuriću koji je, kako kaže, za dve ipo godine gradnje Kulturnog centra, radeći vredno i odgovorno sve sproveo u delo.

Površina novootvorenog objekta je 1925 kvadratnih metara, sadrži pozorišnu i bioskopsku salu, biblioteku, galeriju i konferencijske sale. U ojektu se nalaze i smeštajni kapaciteti i to osam soba i četiri apartmana.

Prvog dana rada u galeriji Kulturnog centra otvorena je i prva izložba „20.Likovna kolonija marginalne umetnosti“.