Otvorena izložba “Hobijem po svetu”

Autor: uzice.rs
04. Oktobar 2023
Otvorena izložba “Hobijem po svetu”

Dan grada Užica i Dečija nedelja povod su za zanimljivu izložbu narodnog muzeja Užice, otvorenu u prostoru Jokanovića kuće. Reč je o kolekciji lutaka u narodnim nošnjama i izdanjima “Malog princa” na različitim svetskim jezicima, koje su vlasništvo Dijane Ristović etnologa i Marine Kotarac arheologa. One su deo svoje lične kolekcije pretočile u izložbu pod nazivom “Hobijem po svetu”.

Prema rečima Slavice Stefanović direktorke Narodnog muzeja Užice, ova zanimljiva i nesvakidašnja izložba posvećena je hobijima, kojima se autorke bave godinama unazad.

“Iako u svojoj kolekciji ima preko 150 lutaka u narodnim nošnjama jedna od autorki Dijana Ristović danas je izložila oko 60 lutaka koje je sakupila putujući svuda po svetu. Obzirom da je etnolog po struci i da vodi zbirku narodnih nošnji, nekako je bilo logično da njena ljubav ide upravo u tom pravcu. Sa druge strane izdanje “Malog princa” do sada je prevedeno na preko 500 jezika i dijalekata. U svojoj kolekciji koleginica Marina Kotarac ima 250 knjiga “Malog princa” na različitim svetskim jezicima i preko 60 različitih izdanja na srpskom jeziku”.

Izložbu je otvorio Ratko Trmčić član Gradskog veća.

“Imamo priliku da vidimo lutke u narodnim nošnjama iz celog sveta kao i knjige svevremenskog “Malog princa” na različitim svetskim jezicima. Evo nas dakle u kutku nekadašnje zabave iz prošlih mirnijih vremena i to nam prija u ovo doba stalne žurbe, ubrzanog života, tehnoloških naprava. Vraćamo se u prošlost što je korisno, jer stručnjaci uvek ističu da bavljenje hobijima decu uči strpljenju, kod njih razvija unutrašnju motivaciju, posvećenost, koncentraciju, istrajnost. Možda zato svi treba da imamo hobi koji će nas usrećiti, za čiji početak nikad nije kasno”.

Narodni muzej Užice je nedavno raspisao i nagradni konkurs za učenike osnovnih škola a na temu “Kako zamišljam Malog princa”, a današnja izložba bila je prilika da se autorima najboljih radova uruče nagrade.

Alisa Mitrović učenica OŠ “Stari grad” osvojila je prvu nagradu, druga je Ema Aćimović učenica OŠ “Nada Matić”, dok je treće mesto pripalo Lei Radomirović, učenici OŠ “Dušan Jerković”.

Upravo učenici ove tri škole poslali su najviše radova i svi su izloženi.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs