Otvorena sezona saobraćanja turističkih vozića kroz klisuru reke Đetinje

Autor: uzice.rs
11. Avgust 2023
Otvorena sezona saobraćanja turističkih vozića kroz klisuru reke Đetinje

Promo vožnjom za predstavnike medija otvorena je sezona saobraćanja turističkih vozića kroz klisuru reke Đetinje. Već od sutra, svi zainteresovani građani Užica i ostali posetioci moći će besplatno svakog vikenda do Staparske banje i Arheološkog parka na otvorenom iz doba neolita. Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević sa saradnicima, predstavnici TO Užice, JP “Veliki park” i RRA Zlatibor, pozvali su Užičane da iskoriste ovu mogućnost i uživaju kako u vožnji klisurom, tako i obilasku StaParka.

Izrazivši zadovoljstvo zbog svega to je u prethodnom periodu urađeno, gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, podsetila je da je klisura reke Đetinje nedavno proglašena predelom izuzetnih odlika, istakavši da se na tome u sardnji sa sugrađanima i resornim ministarstvima radilo nekoliko godina.

“Jedan od uslova da se to ostvari bio je i alternativni putni pravac za meštane Stapara, koji su do svojih kuća dolazili klisurom. Danas možemo da kažemo da je putni pravac Radojičića kula – Staparska banja u potpunosti završen i to asfaltiranjem deonice u dužini od 2,5 kilometara, za šta je u ovoj godini iz budžeta opredeljeno 17 miliona dinara, dok su ukupna sredstva izdvojena za taj putni pravac veća od 30 miliona dinara. Time su se stekli uslovi da se deonica klisure reke Đetinje u potpunosti zatvori za saobraćaj motornih vozila i da našom zelenom stazom ubuduće neometano idu pešaci i biciklisti. Uspeli smo i da nabavimo dva vozila na električni pogon i da ih, evo od ovog vikenda, stavimo na raspolaganje sugrađanima i turistima koji žele da posete Staparsku banju i Arheološki park na otvorenom”.

Prevozom od Starog železničkog mosta do Saparske banje upravljaće JP “Veliki park” a Nenad Đokić direktor ovog preduzeća ističe da su preduzete sve mere u cilju maksimalne bezbednosti putnika.

“Oba vozila su registrovana, tehnički ispravna na električni pogon, brzina im je ograničena na maksimalno 20km na čas. Kapacitet je 13 putnika, ukupno 26 za oba vozića. Putnicima koji se budu vozili na info pultu na Gradskoj plaži biće uručena karta i jedan primerak te karte, oni će kao dokaz ostavljati vozačima. Pre polaska vozači će putnicima saopštiti pravila koja se tiču bezbednosti tokom vožnje (putnici pre otpočinjanja svake vožnje moraju staviti sigurnosni pojas, vozači će staviti lanac sa strane, zabranjeno je ustajanje i iskakanje kao i trčanje pored vozića”).

Danijela Đorđević Arsić direktorka TO Užice predstavila je i nekoliko novina kada je u pitanju rad “StaParka”.

“Ono što je novina, pored električnih vozića, je da će svaki posetilac imati priliku da se upozna sa asortimanom i da kupi suvenire koji su namenski rađeni vezano za neolitsko doba. “StaPark” radiće petkom, subotom i nedeljom u vremenu od 11 do 18 časova i cena ulaznice neće biti komercijalna već simbolična i iznosiće 150 dinara, dok deca do 7 godina neće plaćati ulaz. U saradnji sa RRA Zlatibor nastavljamo sa realizacijom radionica za decu vikendom i te radionice imaće imaće simboličnu cenu od 300 dinara po učesniku. Svaka radionica ima svoj kreativni tim, plan i program kao i nadzor stručnih animatora”.

Prema rečima Snežane Milisavljević iz RRA Zlatibor, prvu radionicu deca mogu očekivati u subotu 12. avgusta sa početkom u 17 časova na temu arheologije.

“Sa decom starosti od 6 do 12 godina radiće arheološkinja, koja će ih uvoditi u svet neolita i praistorije. Tokom avgusta, septembra i oktobra blagovremeno će svi posetioci biti informisani o ostalim sadržajima, a u planu su radionice za izradu nakita, radionice za slikanje na kamenu, kulinarstvo… U svakom slučaju trudićemo se da sve posetioce, a prevashodno najmlađe, obradujemo zanimljivim sadržajima”.

Turistički vozići će saobraćati petkom subotom i nedeljom. Polazak je sa Gradske plaže (Stari železnički most) u 10, 11, 13, 14, 16, i 17 časova, dok je prvi povratak u 12.30 časova, a poslednji u 18.30.

O svim detaljima vezano za vožnju, obilazak “StaParka” i učešće u radionicama sugrađani se mogu informisati na Info tabli na gradskoj plaži kao i u Informativnom centru TO Užice u Ulici Dimitrija Tucovića ( pored Gradske kuće). Informacije će blagovremeno biti plasirane i posredstvom sredstava informisanja i društvenih mreža.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs