Pažnja za sugrađane sa najboljim rezultatima

27. Januar 2018
Pažnja za sugrađane sa najboljim rezultatima

Užičane i Užičanke koji su tokom 2017. godine postigli zapaženje rezultate na polju nauke, kulture, obrazovanja, sporta, humanitarnog rada, najbolji u javnom i sektoru bezbednosti i novinarstvu koji su na taj način afirmisali grad izvan njegovih granica,  ugostili su Branislav Mitrović, predsednik Skupštine grada i Marija Trmčić- Bogojević, većnica za društvene delatnosti.

bela kosulja

Obraćajući se prisutnima Mitrović je naglasio da je ponosan na sve nagrađene, ističući da se od ove godine među odlikovanima nalaze i učenici koji beleže izuzetne rezultate  i  čija interesovanja  idu preko granica onoga što se zove školsko gradivo i postižu izvanredne rezultate u određenim oblastima koji u svakom smislu predstavljaju budućnost grada.

Nagrađeni doktori nauka su u protekle dve godine su Nemanja Vukašinović,Milovan Milivojević,Nataša Ćirović,Slobodan Pavlović,Goran Murić,Jelena Luković,Veljko Mijušković,Brane Lončarević i Biljana Grujičić.

Najbolji radnik Policijske uprave Užice u 2017. godini je policajac Aleksandar Drobnjaković,koji je u svom dosadašnjem radu pokazao visok stepen znanja i profesionalizma, jer je zalaganjem  i  istrajnošću u radu doprineo u smanjenju krivičnih dela, kao i otkrivanju izvršilaca krivičnih dela kao i izvršavanju najsloženijih bezbednosnih zadataka , zaštiti lične i imovinske sigurnosti građana, kao i jačanju ugleda i poverenja u policiju.

Rađen Jokić, vođa vatrogasnno spasilaćke grupe dugi niz godina je među najboljim, najsavesnijim i najhrabrijim vatrogascima spasiocima u Vatrogasno spasilačkom bataljonu Užice, koji se istakao u akcijama spasavanja ugroženih lica i materijalnih dobara od poplava.

Najbolji radnici u sektoru javnih preduzeća su Dragomir Masal  zaposlen u JKP Gradska toplana  i Veljko Marinković iz JKP Niskogradnja – zaposlen je u ovom preduzeću od 1992.godine.

Među sportistima iz Užica koji su i u 2017. godini postigli zapažene rezultate na domaćoj i međunarodnoj sceni poklone u znak pažnje za ostavrene rezultate dobili su Olivera Jevtić (prvo mesto na prvenstvu Balkana u maratonu), Miloš Zarić (zlatna medalja na Svetskom prvenstvu za osobe sa invaliditetom u bacanju koplja),  Nebojša Đurić (prvo mesto na prvenstvu Balkana za osobe sa invaliditetom u bacanju kugle), Milovan Mikica Vesnić (drugo mesto na  Šampionata centralne Evrope – cez sprint), Duško Petrov (3.mesto na Evropskom prvenstvu u streljaštvu u disciplini malokalibarski pištolj – ekipno) i Tamara Mićović (prvoplasirana na Prvenstvu Balkana u trci na 5.000 m – 4.mesto na Evropskom prvenstvu za juniorke u istoj discipline).

Zaric

Za vrhunske sportske rezultate grad Užice odao je priznanje i njihovim trenerima  Slavoljubu Kuzmanoviću iz AK Mladost, Oliveri Bajs i Nikoli Radovanoviću iz AK Pora, Milunu Vesniću iz Auto sportskog kluba “Vesnić”, ali i trenerima Željku  Čelikoviću iz AK Užice i Pavlu Zlatiću iz Streljačkog kluba  “Aleksa Dejović”.

Pored sportista iz prvog ranga pažnju sportske javnosti skreću i dobri rezultati koje su ostvarila tri takmičara AK Mladost Milan Mitrović (prvo mestvo na prvenstvu Srbije u planinskom trčanju), Bojan Stanišić (prvo mesto na prvenstvu Srbije u atletici u trkama na 800 i 1.500 metara) i Miloš Mitrović (prvo mesto na prvenstvu Srbije u ateltici u trci na 3.000 m stipl), ali i Aleksandar Tomašević  iz AK Pora koji je u 2017. bio drugoplasirani na prvenstvu Balkana za osobe sa invaliditetom u disciplini bacanje diska, kao i Borko Vasiljević iz Streljačkog kluba “Prvi partizan” kome je na prvenstvu Srbije u disciplini leteće mete pripalo prvo mesto kao i Petru Udovičiću iz Kluba za sport i rekreaciju invalida “Stari grad”na prvenstvu Srbije za osobe sa invaliditeto u trci na 800 metara.

Među trenerima u ovoj kategoriji odlikovan je Darko Vasiljević iz Streljačkog kuba “Prvi partizan”.

Izuzetan  sportski uspeh u prethodnoj godini ostvarili su i Jelena Todorović – Streljački klub “Aleksa Dejović” treće mesto na prvenstvu Srbije u streljaštvu u disciplini vazdušni pištolj,  Milica Slović – Streljački klub “Aleksa Dejović” – postavila je državni rekord u disciplini vazdušni pištolj ukategoriji juniorki.

Nataša Vlahović – Karate klub  Užice – 3.mesto na karate prvenstvu Srbije u borbama, zatim Milan Todorović – AK Mladost – drugo mesto na prvensvu Srbije u krosu, Kristijan Stošić – AK Mladost – treće mesto na prvenstvu Srbije u trci na 10.000 metara, Pavle Đurđić – AK Mladost –  drugo mesto na prvenstvu Srbije u štefeti 4X 400m, Marko Jovičić – AK Mladost – drugo mesto na prvenstvu Srbije u štefeti 4X 400m. Marina Pavlović – Klub borilačkih sportova „Sloboda UE lavovi“-osvojila je drugo mesto na Prvenstvu Srbije u disciplini sanda lajt, Marko Ivanović – Klub borilačkih sportova „Sloboda UE lavovi“- 3.mesto na prvenstvu Srbije u u disciplini sanda lajt, Dejan Jovanović -Klub borilačkih sportova „Sloboda UE lavovi“- 3.mesto na prvenstvu Srbije u u disciplini sanda lajt, Tomo Nikitović – Užičko automobilsko sportsko udruženje – drugo mesto na Reli šampionatu Srbije i Siniša Milanović – Užičko automobilsko sportsko udruženje -drugo mesto na Reli šampionatu Srbije.

Nagrađeni su i treneri Miloš Ršumović iz karate kluba Užice, Predrag Damjanović iz Kluba borilačkih sportova „Sloboda UE lavovi“ i Slavica Tucović  iz Streljačkog kluba “Aleksa Dejović”.

Za odlične sportske rezultate u prethodnoj godini poklon grada otišao je u ruke AK Mladost jer su ekipni prvci Srbije u krosu, učesnici klupskog šampionata Evrope u krosu 2018., štafeta 4X400 i drugoplaisrani klub na seniorksom prvenstvu Srbije u atletici.

Ekipe Crvenog krsta Užice, koji godinama neguje aktivnosti  vezane za prvu pomoć i realistički prikaz povreda, stanja i oboljenja – po kojima je ova organizacija prepoznatljiva u celom svetu u 2017. godine , na državnom takmičenju održanom na Rudniku, osvojile su priznanja u sve tri kategorije takmičenja – jedno zlatno i dva srebrna.

Iz oblasti kulture nagrađeni su Tamara Bušković, kojoj je na Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić” održanom u Pirotu pripala nagrada za najbolju scenografiju, za upečatiljivo i efektno scensko rešenje u predstavi ’’Kralj Lir’’ Narodnog pozorišta Užice, dok je ansambl KUD SEVOJNO u 2017.godine, na republičkom takmičenju folklornih ansambala Srbije osvojio prvo mesto i zlatnu plaketu, a dečiji ansambl  –  prva mesta na takmičenjima ”Zlatni suncokreti” u Kraljevu i ”Zlatni opanak”  u Valjevu.Na Medjunarodnom  festivalu folklornih ansambala pravoslavnih zemalja, održanom u Milićima u Republici Srpskoj  ansambl  KUD-a Sevojno je takođe osvojio prvo mesto.

Među novinarima koji su prošle godine nagrađeni na priznatim festivalima u ovoj oblasti u Srbiji su Jelena Božović, novinarka RTS Dopisništva u Užicu koja je sa Festivala televizijskog etnološkog filma “FESTEF” ,  u Kučevu ponela nagradu “Srebrni pastir” za najbolji scenario za film : “Stećci – lakše mi je ležat, ako pitaš za me”, dok joj je na 22. festivalu reportaže “INTERFER” u Beogradu pripao Gran pri  za emisiju “Jeka stare pruge”.

Za tekst pod nazivom „Organska proizvodnja spašava čovečanstvo“ poklon grada Užica, pripao je Biljani Kuzmanović, urednici portala „Užička republika pres“, koja je 5. septembra 2017. potpisala pomenuti tekst.

Ovaj tekst Centar za organsku proizvodnju iz Selenče nagradio je plaketom „Selenča organik“, kao najbolji internet prilog o organskoj proizvodnji, na konkurs koji je prvi put organizovan, a na koji su bila prijavljena 43 priloga na temu organske proizvodnje emitovana u štampanim, elektonskim i internet medijima koji su objavljeni u periodu od 1. septembra 2016. do  13. septembra 2017. godine.

Na predlog užičke akademske parlamentarne unije kao učenici čija interesovanja  idu preko granica onoga što se zove školsko gradivo i postižu izvanredne rezultate u određenim oblastima pokloni su uručeni Petru Damjanoviću, učenik prvog razreda Užičke gimnazije prirodno matematičkog smera  koji je dobitnik bronzane medalje na 14. Međunarodnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi održanoj u  Holandiji na temu voda i održivost na kojoj je preko 300 učenika iz 50 zemalja sveta odmeravalo znanja iz fizike, hemije i biologije. Osnovnu školu „Nada Matić“  završio je kao Vukovac  i đak generacije, a prošle godine bio je prvoplasirani na Republičkom takmičenju iz hemije sa osvojenih maksimalnih 100 bodova.

Poklon je uručen i ć, maturantu Umetničke škole sa smera konzervator kulturnih dobara, koji je učestvovao u projektu obnove gradskih esnafskih česama i nizu drugih projekata, izložbi, radionica i radio na muralima u prostoru Udruženja za dečiju i cerebralnu paralizu i Umetničke škole. Piše poeziju, proučava istočnjačku kulturu i filozofiju.

Preuzimajući poklon grada Luka je uzvratio poklonom, koji je naslikao portret Dimitrija Tucovića, čoveka koji nam je u nasleđe ostavio ideje o socijalnoj pravdi i jednakosti među ljudima i hrabro otvorio pitanja o potrebi da realnije sagledavamo sopstvenu istoriju i celokupnu istoriju čovečanstva.