Pčele za biznis mladih

05. Maj 2016
Pčele za biznis mladih

Deset mladih pčelara iz Prijepolja dobilo je podršku u okviru projekta opštine Prijepolje i Regionalne razvojne agencija Zlatibor, koji ima za cilj da zaposleni osobe koje su bez posla.

Program podrške obuhvata pomoć početnicima u pčelarstvu u osnivanju pčelinjaka od 15 košnica sa pčelinjim rojevima nakon bagremove paše i uspostavljanje savetodavne podrške.

Za podršku ovom projektu iz budžeta opštine Prijepolje izdvojeno je više od 700.000 dinara. U prošloj godini kroz program započinjanja bavljenja pčelarstvom podržano je pet mladih pčelara. Ove godine lokalna samouprava je prepoznala značaj ovog projekta, pa je pružila pomoć i podršku za uključivanje 10 pčelara iz ove opštine u bavljenje pčelarstvom”, rekao je koordinator projekta Milomir Tucović

Pomoć i podršku u realizaciji ovog projekta pružilo je i Udruženje pčelara iz Prijepolja koje broji preko 200 članova. Projekat podrške mladim pčelarima pre Prijepolja već je uspešno  sproveden i u Užicu, Valjevu, Čajetini i Arilju.

Model podrške pčelarima početnicima podrazumeva finansijsku pomoć pri formiranju novih pčelinjaka. Svima je obezbeđeno po 15 košnica, na raspolaganju su im savetodavci iz firme “Medino” i lični mentori, odnosno iskusniji pčelari. Uvođenje ličnih mentora je novena u pčelarskoj proizvodnji, a mladim pčelarima takva pomoć je neprocenjiva, jer će lakše rešavati početne probleme, a rizik od neuspeha biće sveden na najmanju moguću meru.Inače, projekat je realizovan u okviru PSD programa koji sprovodi Regionalna razvojna agencija “Zlatibor” iz Užica, a finansira ga švajcarska vlada posredstvom Švajcarske agencije za razvoj i saradnju. Kako su proizvodnja i promet meda perspektivan tradicionalni posao, osmišljen je i poslovni model koji bi mladim pčelarima trebalo da obezbedi pristojnu egzistenciju.

Projekat koji je izazvao veliko interesovanje mladih pčera sprovodi se u Zlatiborskom, Kolubarskom, Moravičkom, Raškom okrugu i Podunavskom okrugu, konkretnije u Užicu, Čačku, Lučanima, Ivanjici, Čajetini, Arilju, Priboju, Prijepolju, Velikoj Plani i Smederevskoj Palanci.

Pčelarima početnicima je podeljeno ukupno 1 950 košnica sa pčelinjim rojevima, a procena je da će u narednim godinama ostvariti godišnji prihod od oko 470 000 švajcarskih franaka.

Privatna arhiva--MM

Privatna arhiva–MM

Treba istaći da je najveći proizvođač meda na svetu Kina sa 450 000 tona godišnje. U Srbiji se proizvede samo 6 000 tona, a polovina te količine se izveze. Ohrabrujuće je što se izvoz meda u Evropsku uniju iz naše zemlje svake godine duplira. Interesantno je da svetska cena meda iz godine u godinu beleži rast.