Plan upravljanja otpadom grada Užica, tema radionica za članove Radne grupe i zainteresovane građane

Autor: uzice.rs
23. Oktobar 2023
Plan upravljanja otpadom grada Užica, tema radionica za članove Radne grupe i zainteresovane građane

Radionice za implementaciju paketa podrške za pripremu Plana upravljanja otpadom grada Užica, uz učešće članova Radne grupe i ostalih zainteresovanih strana održavaju se sa ciljem dobijanja kvalitetnog dokumenta, koji će u značajnoj meri unaprediti sistem upravljanja otpadom. Izrada plana koji se odnosi na period 2024-2033. godina realizuje se uz podršku Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) i Vlade Švedske, kroz projekat “Održive i inkluzivne usluge na lokalnom nivou”.

Da su građani spremni da postanu ekološki angažovani pokazalo je ispitivanje zadovoljstva korisnika sprovedeno tokom maja i juna meseca ove godine. Oni su voljni da vrše slekciju otpada, ali nailaze na izazove poput odlaganja kabastog otpada, neadekvatnog vremena i mesta za pražnjenje kontejnera ili nedostatka kanti za razdavajanje otpada. Zbog toga je važno da se lokalni plan upravljanja otpadom prilagodi rezultatima ispitivanja, što je i učinjeno.

 


Nakon analize rezultata ispitivanja, radni tim je izveo određene zaključke i izradio preporuke i smernice za unapređenje kvaliteta usluge i zadovoljstva korisnika/ca, kao i za otklanjanje nedostataka na koje su korisnici/korisnice ukazali u okviru ispitivanja, a koji su sastavni deo Lokalnog plana upravljanja otpadom 2024-2033. Unapređenje pravnog okvira, unapređenje kvaliteta informisanja korisnika/ca i dostupnosti informacija, jačanje kapaciteta zaposlenih u JKP, termini odvoza i buka pri pražnjenju kontejnera, sakupljanje kabastog otpada, nedostatak komunalne opreme u gradskim i seoskim mesnim zajednicama, neki su od prepoznatih problema za koje su ovim planom ponuđena jasno definisana rešenja.


Takođe planira se i rad na afirmaciji Zelenog saveta, preko kog se uspostavlja saradnja sa civilnim društvom i građanima koji su zainteresovani da doprinesu poboljšanju stanja u oblasti životne sredine.

Sa sadržajem ovog dokumenta, predloženim merama i aktivnostima svi građani, udruženja, organizacije i ostale zainteresovane strane mogu se upoznati tokom radionice, koja će biti održana u utorak 24. oktobra sa početkom u 10 časova u Svečanoj sali Gradske kuće.

Prepoznajući ogroman značaj njihovoh učešća u kreiranju kvalitetnog dokumenta koji će biti osnov za upravljanje otpadom u narednih deset godina, grad Užice, Stalna konferencija gradova i opština i Vlada Švedske pozivaju Užičane da prisustvuju radionici i aktivno učestvuju u diskusiji.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs