Plansko obrazovanje smanjuje nezaposlenost

19. Oktobar 2017
Plansko obrazovanje smanjuje nezaposlenost

Oko 20 poslodavaca različitih struka ponudilo je građanima Užica stotinu radnih mesta.

Za mašinskin inženjerima  godinama unazad postoji velika potražnja, a do posla lako dolaze i gradjevinski inženjeri sa licencama, školovani u oblasti informacionih tehnologija i elektroinženjeri. Na evidenciji službe za zapošljavanje dugo se ne zadržavaju ni profesori stranih jezika, farmaceuti, lekari specijalisti i stručnjaci za finansije.

Jelena Vasilijević- Skokić, posle srednje građevinske škole 12 godina je na evidenciji nezaposlenih. Tvrdi da nikada nije našla posao u struci niti su je sa zavoda ikada pozvali. Jelena Skokic

Radila je kao trgovac, i u proizvodnji, a na jesenjem sajmu je pogledala ponudu i popunila aplikaciju za jednu firmu koja je tražila radnike.

 

 

 

 

 

 

Ljubodrag Ječmenica, 32 godine je radio u pogonu IMT-a u Braneškom polju kao mašinski inženjer u pogonu alata. Povremeno radi na građevini, kao noćni čuvar.covek

Iako je svestan da današnjim poslodavcima ne treba kadar koji nije obučen za nove tehnologije proizvodnje, Ječmenica je obišao štandove svih poslodavaca koji su nudili posao.

 

Statistika kaže da se visokoobrazovani kadrovi najlakše snalaze na tržištu rada, pa je preporuka planski ulagati u obrazovanje.

 

Nacionalna služba za zapošljavanje tokom godine relizuje mere aktivne politke, subvencije za samozapošljavanje, otvaranje novih radnih mesta, stručnu praksu i program obuke za poznatog poslodavca uz čiju pomoć na užičkoj filijali godišnje bude manje 800 lica.

Suficitarna zanimanja u Užicu i dalje su profesori razredne nastave, maturanti gimnazije, pojedini profili poljoprivredne i šumarske struke, mašinske struke sa trećim stepenom obrazovanja i veliki broj drugih zastarelih zanimanja, istakla je Zorica Milošević, direktorka Filijale NSZ u Užicu.

vlast

Kada su u pitanju profili nižeg obrazovanja lako do posla dolaze gradjevinski radnici, opetarateri na CNC mašinama, tehničari obezbeđenja i trgovci. Dosta su traženi i ugostitelji.

Inače, na evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja u Užicu koja obuhvata šest opština Zlatiborskog okruga – nalazi se oko 10.400 lica. Petina nezaposlenih su mladi, a skoro trećina su lica starija od 50 godina. 58 dosto su lica trećeg I četvrtog stepena stručen spreme, a 62 odsto lica su dogoročno nezaposlena, odnosno na birou su duže od godinu dana.

 

uzice-grb-veliki 

Ovaj tekst je deo projekta “Ključ dobrog posla je stručniji pojedinac” sufinasiran sredstvima grada Užica za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2017.godini.