Počela rekonstrukcija zelene pijace

09. Septembar 2018
Počela rekonstrukcija zelene pijace

Uklanjanjem starih kioska i tezgi na delu užičke zelene pijace do ulice Nikole Pašića protekle nedelje počela je prva faza rekonstrukcije. Do kraja ove godine trebalo bi da se završi dvospratna moderna poslovna zgrada površine 600 metara kvadratnih.  JKP “Bioktoš” za prvu fazu ove investicije opredelilo je 40 miliona dinara sopstvenih sredstava. Kompletna rekonstrukcija zavisi od dinamike finansiranja kako iz sopstevnih tako i iz sredstava gradskog budžeta.  

All-focus

U prizemlju novosagrađene biće lokali u kojima će pijačni prodavci izlagati robu, dok je sprat rezervisan za poslovne prostorije JKP Bioktoš.

Gotovo paralelno sa zgradom čija gradnja je počela ovih dana gradiće se zgrada ispod mlečne hale, kaže Mirjana Radivojčević, izvršna direktorka JKP “Bioktoš”. Ona dodaje da će u prizemlju te zgrade biti poslovni prostor za korisnike pijace koji sada imaju kioske na pijaci, a planirano je da na spratu bude prostor za Robnu pijacu (koja je sada na Međaju).

Mira Radivojcevic

Poslednja treća faza podrazumeva pokrivanje pijace od ulaska na stepenice iz Dimitrija Tucovica do kraja pijace, pa će tada umesto tezgi biti postavljeni stolovi, a na prostoru zanatske pijace fast garaža.

All-focus

Radivojčevićka podseća da se u priču rekonstrukcije zelene pijace i težnju da Užice dobije modernu tržnicu ušlo 2016. godine, kada je bio izabran i projektant, ali je on nakon par meseci odustao. Grad je nekoliko puta menjao idejni projekat, jer su geološka istraživanja  pokazala da na potezu pijace ima podzemnih voda, a na pojedinim delovima čak je na samo metara od površine zemlje. Zbog obaveze obezbeđivanja određenog broja parking mesta po novom idedjnom projektu gradiće se fast garaža na mesto sadašnje zanatske pijace, objašnjava ona.

pijaca