“Pogledaj oko sebe” simbolično iz Užica

Autor: Biljana Kuzmanović
25. Jun 2019
“Pogledaj oko sebe” simbolično iz Užica

Šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, ambasador Sem Fabricio, ministarka za Evropske integracije Jadranka Joksimović i Dragan Jeremić, državni sekretar Ministarstva za zaštitu životne sredine prisustvovali su u Užicu manifestaciji „EU zeleni dan“ koji je organizovan u okviru kampanje zaštite životne sredine „Pogledaj oko sebe“. Cilj kampanje koja je upravo krenula iz našeg grada, a u narednih mesec dana biće sprovedena u još nekoliko lokalnih samouprava je da se javnost bliže upozna sa naporima republičkih institucija, lokalnih samouprava i Evropske unije na poboljšanju životne sredine u Srbiji.

Kampanju sprovode Ministarstvo za evropske integracije i Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, zajedno sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine.

Gosti su sa gradonačelnikom Užica, Tihomirom Petkovićem obišli deponiju „Duboko“  koja je prve količine otpada počela da prima 2011. godine, a izgradnja je najvećim delom finansirana sredstvima EU, zatim Ženski centar u okviru koga funkcioniše socijalno preduzeće koje se jedinstveno u Srbiji po reciklaži tekstila i prisustvovali panelu u RRA Zlatibor, koja je jedna od 17 akreditovanih agencija u našoj zemlji.

Šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, ambasador Sem Fabricio je istakao da je Užice uzeto kao polazna tačka kampanje pre svega zbog deponije Duboko kao prvog regionalnog koncepta selekcije otpada, ali i zbog toga što se čine značajni koraci u zaštiti životne sredine. Fabricio je dodao da je upravo Deponija Duboko primer dobre saradnje između Brisela, Beograda i Užica. On je izrazio nadu da će kampanja Delegacije EU  u Srbiji pomoći njenim građanima u podizanju svesti kada su u pitanju rešenja za probleme životne sredine. On je najavio da će uskoro početi i realizacija projekta izgradnje kišne kanalizacije u Krčagovu, što će se finansirati iz fondova EU Pro sa 151 000 evra.

Na deponiju Duboko dnevno stiže oko 300 tona otpada iz dva grada i sedam opština Zlatiborskog i Moravičkog okruga, podsetio je Momir Milovanović, direktor ovog preduzeća ističući da će celokupan proces biti zaokružen nakon što se uradi postrojenje za otpadne i procedne vode i reši problem prerade deponijskog gasa. On je naglasio da je krajnji cilj unapređenje procesa selekcije otpada kako bi se deponija punila umerenijim intenzitetom nego što je to sada slučaj.

Milovanović je podsetio da je u „Duboko“ od 2005. uloženo 17 miliona evra, od čega su četiri miliona uložili osnivači, pet miliona je kredit evropske banke, a četiri miliona evra je donacija Delegacije EU u Srbiji, ostatak donacija SIDE, Vlade Francuske i Vlade Japana.

Gradonačelnik Užica, Tihomir Petković je iskoristio priliku da zamoli ministarku Jadranku Joksimović  i ambasadora Fabricija da nastave da pomažu oko rešavanja određenih ekoloških problema sa kojima se grad suočava, podsetivši da je Užice jedan od gradova koji kroz različite projekte povlači značajan iznos sredstava Evropske unije.

Ministarka za evropske integracije, Jadranka Joksimović očekuje da će kampanja „Pogledaj oko sebe“ podsticajno uticati na građane očekujući da promenom navika dovedu do poboljšanja zaštite životne sredine.

 

Ona je za naš portal istakla da Poglavlje 27 koje se bavi dostizanjem standarda u oblasti zaštite životne sredine, ne treba karakterisati kao skupo, naglašavajući da ulaganje u ovu oblast nije trošak već investicija u budućnost, u bolji kvalitet života, u dostupnost pijaće vode, smanjenje aerozagađenja, preradu i separaciju otpada, a sve to donosi i nova radna mesta. Srbija aktivno priprema pregovaračku poziciju za poglavlje 27 sa brojnim partnerima iz EU i još je nismo poslali Evropskoj komisiji, rekla je Joksimovićka, dodajući das u nastojanja da se otvaranjem Poglavlja 27 započne realizacija brojnih projekata. Čuli smo danas u Užicu da se u našoj zemlji reciklira između četiri i sedam odsto sirovina, a do 2026. godine moramo dostići 30%. Zelena energija, zeleni fond, energetska efikasnost sve su konkretne stvari koje su top teme u Evropi, što su pokazali i evropski izbori gde su partije koje se bavi ovim temama dobro kotirane kod glasača koji očigledno žele da razgovaraju o budućnosti i onome šta čeka nas i generacije koje dolaze,

Aerozagađenje koje Užice rešava prelaskom kotlarnica na gas, planiranu gradnju Regionalnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Požegi i deponija koja još uvek nije u potpunoj funkciji delom i zbog registrovanog klizišta, problemi su sa kojima se suočavaju predstavnici Užica, naveo je državni sekretar u Ministarstvu za zaštitu životne sredine Dragan Jeremić. Slična situacija je i u drugim lokalnim samoupravama, a kiše i poplave sa kojima se sve češće suočavamo pokazuju na delu nedostatak postrojenja za otpadne vode.  Potrebno nam je više od 160 postrojenja, što je iskazano u novcu više od šest milijardi evra. Svesni smo da tu problematiku ne možemo rešiti bez pomoći EU, rekao je on.

 

 

Predstavnici Delegacije EU u Srbiji i Vlade Republike Srbije obišli su i Ženski centar Užice, koji se bavi reciklažom tekstila i posluje kao socijalno preduzeće. Ovaj  inovativni model obrade otpadnog tekstila kreiran je po principima cirkularne ekonomije, ali i uz socijalnu komponentu, zapošljavanjem žena iz osetljivih kategorija.

Ovo je zaista značajna, solidarna i društveno odgovorna priča i projekat koji je finasiran kroz sredstva Evropske unije i prekograničnih projekata, ocenila je ministarka Joksimović, najavljujući da će u četvrtak potpisati ugovor o novim pretpristupnim fondovima u vrednosti od 179 miliona evra.

Podsećamo, Srbija je počela da prima međunardonu pomoć u većoj meri od 2001. godine, kako bi što efikasnije sprovodila sveobuhvatne društvene, političke i ekonomske reforme. Evropska unija je najveći donator u našoj zemlji, jer je u tom period kroz nekoliko različitih instrumeneta i fondova obezbedila više od tri milijarde evra bespovratnih sredstava namenjenih modernizaciji srpskog društva.

Samo u oblasti zaštitu životne sredine Srbiji je u prethodne dve decenije donirano 400 miliona evra.