Pojas čuva i novčanik

12. Mart 2018
Pojas čuva i novčanik

Pripadnici saobraćajne policije danas kontrolišu korišćenje sigurnosnih pojaseva, u okviru evropske akcije pojačane kontrole učesnika u saobraćaju.

Kontrola saobraćajne policija biće usmerena i na otkrivanje prekršaja nepropisnog korišćenja telefona od strane vozača u toku vožnje, saopštio je MUP-a.

Akcija se sprovedi u 32 evropske države (28 država članica EU, plus Švajcarska, Norveška, Srbija i Gruzija) koje saradjuju u okviru međunarodne organizacije TISPOL (mreža saobraćajnih policija Evrope).

Rezultati najnovijih istraživanja koje je sprovela Agencija za bezbednost saobraćaja, ukazuju da je procenat korišćenja pojasa na prednjim sedištima u Srbiji oko 76 odsto, a na zadnjim svega oko 12 odsto. Istovremeno, oko šest odsto vozača u Srbiji koristi mobilni telefon za vreme vožnje.

U toku 2017. godine, gotovo 60 odsto poginulih vozača, odnosno putnika u Srbiji, nisu koristili sigurnosni pojas u trenutku saobraćajne nezgode.

Prema publikaciji koju je objavila Svetska zdravstvena organizacija, pravilno korišćenje sigurnosnog pojasa smanjuje rizik od smrtnog stradanja u saobraćajnoj nezgodi za više od 60 odsto, dodaje se u saopštenju.