Pooštravaju se mere u borbi protiv korone

23. Novembar 2020
Pooštravaju se mere u borbi protiv korone

Nove epidemiološke mere u borbi protiv korone koje će na snagu stupiti od utorka, 24. novembra podrazumevaju skraćenje radnog vrenena do 18 časova restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima.

Druga mera se odnosi na obavezno i bezuslovno nošenje zaštitne maske u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u svim situacijama u kojim se ne mogu izbeći međuljudski kontakti.

Propisana je i zabrana svih javnih okupljanja u prisustvu više od pet osoba, u zatvorenom i na otvorenom prostoru, ali su od ove mere izuzete radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta (minimum 4 m2 po osobi). .

Vlada Srbije je omogućila i rad od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces omogućava, ali i strogu kontrolu obaveza nošenja zaštitne maske u vozilima javnog prevoza, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila.

Šesta mera podrazumeva strogu kontrolu sprovođenja kućne izolacije, kućnog karantina (samoizolacije), kao i svih ostalih protivepidemijskih mera koje su na snazi.

Podsećamo, da ove mere stupaju na snagu u utorak, 24. novembra i oročene su na period od 10 dana, nakon čega će biti ponovo razmotrane.