Popis stanovništva 2021. godine donosi određene promene

21. Januar 2020
Popis stanovništva 2021. godine donosi određene promene

Popis stanovništva 2021. godine u Srbiji biće prvi na kojem će se laptop računari koristiti za prikupljanje podataka, predviđa Predlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. godine, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri. Pored toga, terensko prikupljanje podataka trajaće 30 dana, počev od 31. marta 2021. godine. a novine sui  duža obuka  popisivača, to što će se po prvi put “ukrstiti” geoprostorni i podaci popisa, što će sve zajedno omogućiti bržu, kvalitetniju i kompletniju obradu podatka, ističe pomoćnica direktora za Sektor društvenih statistika RZS Snežana Lakčević.

Po njenim rečima korišćenje laptopova doprineće kvalitetnijoj obradi podataka, jer će u aplikaciji za unos biti ugrađena pravila logičke kontrole, pa će se podaci direktno smeštati na servis Zavoda. Broj popisivača biće znatno smanjen, pa će na popisu 2021. biti angažovano 15 500, dok je na prethodnom popisu bilo 38 000 popisivača. Sledeći primere dobre prakse drugih zemalja, veliku novinu u popisu 2021. godine predstavlja muški fertilitet.

Prvi put su u probnom popisu, u aprilu 2019. godine, i muškarci pitani za broj živorođene dece, a ne samo žene, što je bila praksa u ranijim popisima – objašnjava Lakčević.

Treba istaći da su podaci dobijeni popisom naročito važni za realno sagledavanje obima i posledica iseljavanja stanovništva u inostranstvo u poslednjih deset godina, pada fertiliteta i ubrzanog starenja stanovništva.

Inače, Republički zavod za statistiku popisivače će angažovati putem javnog poziva, uz uslov da su punoletni, da nisu kažnjavani i da imaju najmanje srednju stručnu spremu i osnovno poznavanje rada na računaru.

Troškovi za sprovođenje popisa su oko 29,3 miliona evra, od čega će Evropska komisija obezbediti gotovo polovinu, tačnije 14,2 miliona evra.