Postavljanje automatskog zalivnog sistema u parku u Čajetini

Autor: kjpzlatibor.rs
22. Maj 2022
Postavljanje automatskog zalivnog sistema u parku u Čajetini

Sa uvođenjem automatskog zalivanja javnih zelenih površina, kojim gazduje opština Čajetina a čije održavanje je povereno KJP „Zlatibor“ Čajetina, nastavlja se i ove godine. Nakon prošlogodišnjih pozitivnih iskustava, kada je sistem postavljen na nekoliko lokacija na Zlatiboru, odlučeno je da se isti primeni na novoizgrađenim kružnim tokovima na Zlatiboru, kao i u čajetinskom parku, omiljenom mestu za odmor i rekreaciju svih sugrađana.

Radovi se izvode u saradnji sa firmom „Akvaterm“ iz Užica, koja je u parku u Čajetini postavila oko 1.700 metara creva. Sistem radi na vremenski tajmer, tako da će se zalivanje vršiti u ranim jutarnjim satima, podeljeno po zonama. Ceo ciklus navodnjavanja biće završen u vremenskom periodu od 4 do 6 časova ujutru, zahvaljujući kom će zelene površine lepo i negovano izgledati i tokom leta.

Prednosti sistema su mnogobrojne, prvenstveno zbog racionalne potrošnje vode, ali i smanjenja angažovanja zaposlenih. U protekloj godini lokalno komunalno preduzeće u ovu svrhu izdvojilo je oko 3.000.000 dinara, dok je za ovu planirano ulaganje od oko 1.500.000 dinara, od čega milion dinara za park u Čajetini.

Fotografije preuzete sa www.kjpzlatibor.rs