Pozitivan stav i kontrola emocija doprinose dužem životu

Autor: B.Kuzmanović
18. Avgust 2023
Pozitivan stav i kontrola emocija doprinose dužem životu

Starenje stanovništva jedan je od najvećih izazova sa kojim se svet susreće tokom 21. veka. Starenje kao životni proces utiče na sve generacije i ima duboke posledice. One su uočljive kako na zdravstvenu i socijalnu tako i na ekonomsku i političku sferu društva zbog specifičnih potreba starijih građana.

Prema podacima UN-a, procena je da će do 2050. godine na planeti živeti više od dve milijarde starijih ljudi što će činiti petinu populacije starije od 60 godina.

Svetski trend starenja primetan je i u našoj zemlji na šta ukazuju rezultati poslednjeg popisa stanovništva koji je obavljen prošle godine. Proces demografskog starenja, koji podrazumeva povećanje udela starijeg stanovništva i opadanje mladih, ukazuje da su sa prosečno 43,8 godina, građani Srbije među najstarijima u Evropi.

Prosečna starost meštana sa teritorije Šumadije i Zapadne Srbije kojoj pripada i Užice je 44,31 godinu.

Poslednji popis je pokazao da su žene u Srbiji u proseku za tri godine starije od muškaraca (prosečna starost žena je 45,2 godine, a muškaraca 42,4 godine).

Isti pokazatelji  su da je u periodu između dva popisa (2011-2022 godine) značajno  porastao broj starijih od 65 godina – ukupno 1.468.855. Ranije  je to činilo oko 17, a trenutno čak 22 odsto stanovništva naše zemlje.

Životni vek je produžen, pa danas u Srbiji živi duplo više osoba starijih od 85 godina nego pre samo pet godina.

Staračkih domaćinstava je sve više kako u seoskim tako i u gradskim sredinama. Rodna priroda starenja je na strani žena koje žive 5,1 godinu duže od muškaraca, a uočljivo je da više starijih žena nego starijih muškaraca žive same.

Podaci Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan jovanović Batut”, pokazuju da je prošle godine očekivano trajanje života bilo 75, 6 godina, dok je u 2020. godini bilo 74,2 godine a 2021.godine  72,7 godina.

Da stanovnici Zlatiborskog okruga  sa prosečnih 76, 7 prednjače po godinama na nivou Srbije, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Na području našeg okruga  muškarci žive 74,1 godinu a žene  79,5  godina.

Starenje je proces tokom koga se događaju promene u funkciji dobi. Razlikuju se tri aspekta starenja (biološki, psihološki i socijalni) koji su blisko povezani.

Tokom perioda starenja  dolazi do smanjenja telesne mase, snižavanja energije i smanjenja kretanja i fizičke aktivnosti uopšte.

Suštinske promene pogađaju i psihu starih osoba, kod kojih je uočljivo pogoršanje karaktera, bezosećajnosti, depresivnih faza, osećaj samoće i strah od budućnosti.

Starost je životna faza u kojoj osobe rezimiraju dotadašnji život. Preispitivanja idu u pravcu šta su uradili i stvorili do starijeg doba i šta i kome ostaje nakon neminovne smrti.

Brojna istraživanja pokazuju da pozitivan stav o starenju i kontrola emocija doprinosu dužem životu.

Spokojna starost svakako zavisi od uslova života, porodičnih odnosa, zadovoljstva profesionalnom karijerom, ali značajnu ulogu imaju razvijena prijateljstva, kulturne potrebe i navike, interesovanja za hobije.

 

Projekat “Stari(TI) u Užicu” sufinansiran je sredstvima iz budžeta Opštine Čajetina. Stavovi izneti u pdoržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.