Prijem za učesnike Erazmus +programa iz Užica, Slovenije i Litvanije

Autor: uzice.rs
27. Septembar 2021
Prijem za učesnike Erazmus +programa iz Užica, Slovenije i Litvanije
U Gradskoj kući upriličen je prijem za predstavnike osnovnih škola iz Slovenije i Litvanije koji zajedno sa užičkom OŠ „Stari grad“ učestvuju u međunarodnom projektu Erazmus plus „Promovisanje razvoja ličnog znanja i kreiranje održivog životnog stila“.

“Drago nam je da naše škole iz godine u godinu učestvuju u sve većem broju međunarednih projekata, i samim tim sa svojim kolegama razmenjuju iskustva i znanja. Ovaj projekat je trenutak i mesto kada će oni sa svojim kolegama iz Slovenije i Litvanije razmeniti iskustva i naravno stečena zvanja. Mi ćemo se potruditi da budemo dobri domaćini i omogućimo im da obiđu grad i upoznaju se sa našim turističkim potencijalima. Nadam se da ćemo biti u prilici da u narednim godinama ugostimo i učenike ovih škola, jer to sada nije bilo moguće zbog epidemiološke situacije”, istakla je gradonačelnica Užica, Jelena Raković- Radivojević, prilikom prijema.

Stanimirka Smiljanić Raonić direktorka OŠ”Stari grad” istakla je da će kroz ovu radnu posetu biti relizovan niz aktivnosti vezanih za temu projekta “Promovisanje razvoja ličnog znanja i kreiranje održivog životnog stila”.

“U projektu smo od 1. septembra 2019. godine naša škola i dve škole iz Slovenije ,”Kajetana Koviča” Poljčane i “Anice Černejeve” Makole i “Vilnius Antakalinio progimnazija” iz Litvanije. Kroz zajedničke i pojedinačne zadatke projekta sprovedeno je niz mini projekata. U novembru 2019. godine bili smo pet dana u Sloveniji i napravili dogovor o svim koracima projekta (Alfabet održivog razvoja, primarna selekcija otpada, reciklaža i izložba gotovih radova,održivi razvoj nacionalnog parka, kulturna nasleđe našeg kraja, akcije povodom Dana ozonskog omotača, Dana planete Zemlje, sadnja mijavaki šume, bašta lekovitog bilja, onlajn kvizovi,video konferencije…).”

Današnja poseta je druga u nizu poseta članova tima partnerskih škola s ciljem sprovođenja projektnih zadataka o kojima je govorila Marina Koružija iz Slovenije.

“Sa direktorkom OŠ “Stari grad” smo pričali o idejama za projekat, šta ćemo raditi u budućnosti, šta smo do sada uradili. Iako je ovo kovid era bili smo veoma aktivni, radili smo na projektu sve vreme, održavali smo kontakte putem različitih onlajn platformi, radili smo kvizove, učenici su uspostavili redovnu pisanu komunikaciju sa vršnjacima iz partnerskih škola, neke od njih su još uvek prijatelji, i dalje održavaju kontakte, šalju pisma. Mislim da su svi naučili nešto novo o sve tri zemlje i upravo na njihovom prijateljstvu jeste fokus. Planiramo da završimo projekat sledeće godine u junu, kada je u planu poseta Litvaniji. Na kraju, želimo da naša deca žive kao osobe koje znaju da se ponašaju, kako da zaštite planetu, kako da recikliraju, što je i glavni cilj projekta”.

Projekat u kome učestvuju tri pomenute škole, deo je programa Erasmus plus čiji je osnovni cilj da kroz celoživotno učenje, podrži obrazovni, profesionalni i lični razvoj ljudi u oblasti obrazovanja, obuka, omladine i sporta.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs.