Privatizacija preporodila Seval

26. Oktobar 2017
Privatizacija preporodila Seval

 15 godina nakon privatizacije Impol Seval jedna je od uspešnijih fabrika u Srbiji, a za to vreme investirano je 89 miliona evra u nabavku nove i revitalizaciju i  modernizaciju postojeće opreme.  Za devet meseci ove godine u Impol Seval čiji vlasnik je Impol iz Slovenske Bistrice je uloženo oko 9,8 miliona evra. Godišnji obim proizvodnje sa 13 600 tona u 2002. godini dostigao je u ovoj godini nivo  od 60 do 64 hiljade tona.

Ninko Tešić i Čokl

Svaka godina u Impol Sevalu bolja od prethodne Foto–URP

Oko 96 procenata ukupne proizvodnje se izvozi na tržišta Nemačke, Italije, Rusije i u zemlje Evropske unije, čime se ostvaruje oko 100 miliona evra što ovu fabriku svrstava među najveće izvoznike u Srbiji.

Poslovna dobit od oko 9,76 miliona evra i ostvarena proizvodnja od 60.168 tona, od čega su 49.038 tona hladno valjani proizvodi, prošla godina je bila jedna od najuspešnijih u poslovanju kolektiva, kaže generalni direktor Ninko Tešić.

Od januara do septembra tekuće godine prosečna plata, bez menadžmenta oko 69 000 dinara Foto--URP

Od januara do septembra tekuće godine prosečna plata, bez menadžmenta oko 69 000 dinara Foto–URP

On ističe da je prosečna neto zarada za 676 zaposlenih, ne računajući zarade menadžmenta, prošle godine bila  72.500 dinara. U periodu januar- septembar 2017. zaposlenima je prosečno mesečno na račune uplaćivano oko 69 000 dinara, a tradicionalno na Dan preduzeća isplaćene su jubilarne nagrade od oko 18. 600 dinara neto, poštuje se iplata regresa, toplog obroka, solidarne pomoći i pokloni koleginicama za 8. mart.

Od 2002. godine je unapređen i sistem zaštite zdravlja i bezbednosti zaposlenih u Impol Sevalu, što dodatno ukazuje na podizanje rezultate na svim poljima.

Tešić podseća da su prošle godine isplaćene dividende u iznosu od 300.000 evra, dok je preostali iznos od dobiti, uložen u novi investicioni ciklusa koji u periodu 2017-2025. predviđa ulaganja od 60 miliona evra, što će dovesti do povećanja kapaciteta za proizvodnju hladno valjanih proizvoda sa sadašnjih 51 000 tona na 95 hiljada tona u 2025. godini.

Iza odnosa koji većinski vlasnik ima prema deobi dobiti krije se formula uspeha Impol Sevala, jer se sva dobit reinvestira. Da se dobit deli i da odlazi iz fabrike, sigurno bi se za ulaganja morali uzimati kredit, kaže on.

Za 15 godina od kada je privatizovana u Impol Seval je uloženo 89 miliona evra Foto--Lazar Đokić

Za 15 godina od kada je privatizovana u Impol Seval je uloženo 89 miliona evra Foto–Lazar Đokić

Strateška ulaganja u opremu i ljudstvo već su Impol pozicionirala na vodeću lestvicu evropskih valjaonica aluminijuma srednjeg kapaciteta i obezbedila dugoročnu stabilnost poslovanja, naglasio je predsednik uprave slovenačkog poslovnog sistema Impol Jernej Čokl.

Prema njegovim rečima, cilj je dostići godišnju proizvodnju oko 150 000 tona toplo valjanih proizvoda do 80.000 tona hladno valjanih proizvoda u Sevojnu, odnosno ukupno oko 300.000 tona godišnje na nivou poslovne grupe Impol.  On je naglasio da grupa Impol koja zapošljava oko 2 300 ljudi u Sloveniji, Srbiji i Hrvatskoj,  oko 40 miliona evra svake godine investira u razvoj celog sistema koji godišnje prihoduje ukupno oko 700 miliona evra.

Pored svega navedenog plan za Seval podrazumeva i modernizaciju valjačkog stana V-3, proširenje livničkih kapaciteta, ali i značajna ulaganja koja će zadovoljiti evropski standardi zaštite životne sredine I dovesti do integrisane dozvole prema Zakonu o integrisasnom sprečavanju i kontroli zagađenja životne sredine.

uzice-grb-veliki

Ovaj tekst je deo projekta “Ključ dobrog posla je stručniji pojedinac” sufinasiran sredstvima grada Užica za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2017.godini.