Prvi pacijenti primljeni u kovid bolnicu u Užicu

28. Jul 2020
Prvi pacijenti primljeni u kovid bolnicu u Užicu

Od subote do utorka u novu privremenu  kovid bolnicu u krugu bivše kasarne u zgradi Komandno nastavnog centra u Krčagovu primljena su 23 pacijenta. U Opštoj bolnici Užice trenutno je smešteno 270 pacijenata, od kojih je 27 na intenzivnoj nezi, dok se 18 pacijenata nalazi na respiratoru, a u Čigoti je 38 pacijenata. Na dečjem odeljenju je sedmoro dece  pozitivnih ili sa sumnjom na Covid-19 koji imaju blagu sliku stanja.

U bolnicama u Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši, kao i stacionarima u Požegi, Sjenici i Bajinoj Bašti, kazao je, na lečenju je još 180 do 200 pacijenata, rekao je je dr Božović, i dodao da oko 80 odsto pacijenata ima težu klinički sliku.

On je dodao da je oko 100 medicinskih radnika u svim organizacionim jedinicama Zdravstvenog centra pozitivno na korona virus, da se 16 nalazi na lečenju, a da su ostali u kućnoj izolaciji.

Po rečima dr Marije Baralić, iz Zavoda za javno zdravlje Užice dnevno se u laboratoriju „Vatreno oko“ Kliničkog centra Srbije šalje oko 250  uzoraka.

Rezultati koji su uzeti u periodu od 21. do 26. jula i narednih dana očekujemo da budu za 24 do 48 sati, istakla je dr Baralić i dodala da testova ima dovoljno. Povećan broj zaraženih je evidentiran u Bajinoj Bašti , dok je sve manje obolelih u Sjenici, navela je ona.

 

Privremenu kovid bolnicu Grad Užice je stavio na raspolaganje Zdravstvenom centru u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, Republičkim kriznim štabom i Vladom Srbije, kazao je gradonačelnik Tihomir Petković.

On je objasnio da je na tom objektu rekonstruisana elektro mreža, deo objekta je opremljen kiseonikom i drugom neophodnom opremom. a vrednost radova je oko 10 miliona dinara. On je rekao da je ukupan kapacitet 151 mesto,a da je trenutno spremno 84 postelje. Preostalih 67 mogu biti ukoliko bude potrebe, a centralni razvod kiseonika uradiće se po potrebi i za te postelje.

Ovome dodajemo da se u užičkoj bolnici na odeljenjima u novom delu bolnice koja nisu za kovid pacijente trenutno nalazi 150 pacijenata, a da su sveukupni kapaciteti oko 720 postelja.

Bolesnici sa psihijatrije su smešteni na odeljenje neurologije, dok su pacijenti koji dolaze na dijalizu po preporuci Kriznog štaba rasporedjeni u tri smene.