Raspisano 13 javnih poziva za subvencije za poslodavce i samozapošljavanje

06. Maj 2021
Raspisano 13 javnih poziva za subvencije za poslodavce i samozapošljavanje

Na evidenciji nezaposlenih u Srbiji je trenutno 534.000 lica koja pripadaju ovoj kategoriji. Od početka godine zabeleženo je blago povećanje broja nezaposlenih od 3,9 odsto na međugodišnjem nivou, rekao je Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje.  

On je gostujući na TV Prva ocenio da to povećanje nije neočekivano, s obzirom da mnogi očekuju isplatu podsticaja za nezaposlene koje je država najavila, zbog mera podrške privredi koje su prestale da važe.

Sve buduće isplate organizovaće Nacionalna služba preko Poštanske štedionice na osnovu svojih evidencija, a primaoci pomoći neće biti izloženi dodatnom trošku.

Direktor NSZS je kazao da je trenutno aktuelno 13 javnih poziva za podsticaje i subvencije za poslodavce i samozapošljavanje, ukupne vrednosti 5,7 milijardi dinara. Od tog iznosa 550 miliona dinara biće usmereno u zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Kroz finansijsku podršku nezaposlenima i poslodavcima biće uključeno više od 18 000 nezaposlenih. Prednost imaju teže zapošljive kategorije mladi do 30 godina, nezaposlena lica bez srednje škole, stariji od 50 godina, osobe sa invaliditetom, dugoročno nezaposleni, korisnici socijalne pomoći, žrtve porodičnog nasilja, Romi.

Javni poziv za dodelu subvencija za samozapošljavanje biće otvoren o 17. maja, a rok za zehteve potencijalnih izvođača javnih radova ističe 10 maja.

Većina javnih poziva trajaće do 30. novembra, dok je mere namenjene osobama sa invaliditetom moguće iskoristiti do 31. decembra tekuće godine.

Dodatne informacije o javnim pozivima dostupne su u filijala Nacionalne službe za zapošljavanje i na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje.